pravni telefon

POKLIČITE PRAVNIKA NA
090 3213

Vsak dan od 07.00 do 21.00 ure

2,71 €/min za klice iz omrežja Telekom. Za klice iz drugih omrežij ceno določa Vaš operater. Splošni pogoji

  • 95% klicev rešimo takoj
  • večina klicev traja manj kot 3 minute
  • anonimnost zagotovljena
  • 100% strokovnost, v nasprotnem primeru vam strošek klica povrnemo!

Potrebujete pravni nasvet po emailu?Davek ob prodaji podjetja

Davek ob prodaji podjetja

Gospodarsko pravo |

VPRAŠANJE

Prodajam podjetje, ki sem ga ustanovil pred 27 leti. Ali moram ob tem plačati kaj davka? 


ODGOVOR

Spoštovani!

Davčna bremenitev je v vašem primeru odvisna od tega, ali ste naknadno, po ustanovitvi družbe vanjo vplačevali dodatne vložke. 

V kolikor dodanih vplačil ni bilo, davčnega bremena iz naslova davka na kapitalske dobičke nimate, saj je od ustanovitve družbe minilo že več kot 20 let. 

V kolikor pa so bili naknadni vložki opravljeni in od tedaj ni minilo več kot 20 let, pa se ti vložki obdavčijo. A po sodni praksi velja novo precedenčno pravilo, po katerem se naknadni vložki družbenikov, četudi ne v osnovni kapital družbe, upoštevajo pri zniževanju davčne osnove ob prodaji deleža, s čimer je končna davčna obremenitev iz naslova davka na kapitalske dobičke nižja. Do sedaj namreč vložki, katerih posledica je bila povečanje drugih vrst kapitala razen osnovnega kapitala družbe (npr. kapitalskih rezerv) ni zniževala davčne osnove. V skladu z novo sodno prakso pa sedaj velja, da če vlagatelj z naknadnimi vplačili kot vplačanimi presežki kapitala vlaga v kapitalske rezerve družbe, se ta vplačila vštevajo v nabavno vrednost kapitala, zaradi česar je davek nižji.