temno

Izobraževanja za Online trgovanje

Prebiranje novic ob kavi
Prebiranje novic ob kavi

VPRAŠANJE

Slišal sem za online trgovanje. V čem je razlika med klasičnim nakupom delnic in trgovanjem preko spleta? Na to temo je veliko različnih izobraževanj, kako to da so nekatera brezplačna, druga pa plačljiva?

ODGOVOR

Razlik med online trgovanjem in klasičnim trgovanjem na borzi je več:

·     Pri online trgovanju je reakcijski čas med investitorjevo odločitvijo in izvršitvijo nakupa skoraj zanemarljiv, pri klasičnem nakupu pa preteče precej časa med investitorjevo odločitvijo, izdajo naročila preko borzne hiše in samim nakupom delnice. Zaradi tega online trgovanje omogoča veliko hitrejše reagiranje na razmere na trgu. 

·       Online trgovanje omogoča trgovanje z veliko različnimi finančnimi inštrumenti (certifikati, terminski posli, delnice, valute, …) na vseh večjih svetovnih borzah hkrati, ne pa samo z delnicami. ·       Veliko nižji stroški (ponavadi nekje od 5€ do 10€ na nakup), saj posrednik ni potreben in posledično precej višji dobiček (ali manjša zguba)

. ·       V aplikaciji online trgovanja lahko v naprej določite po kateri ceni želite nek vrednostni papir prodati, s čimer si lahko omejite izgubo, ki ste jo pripravljeni sprejeti. Primer: Kupite vrednostni papir po vrednosti 100, ker pričakujete da bo zrastel na 110, hkrati pa prevzamete tudi tveganje da bo vrednost padla. Program vam v tem primeru omogoča da določite mejo, do katere ste še pripravljeni sprejeti padec vrednosti, na primer 95. V primeru, da vrednost vrednostnega papirja doseže to mejo, vam ga program avtomatsko proda in vas s tem zavaruje pred nadaljnim padcem. Program izvrši naročilo v vsakem trenutku, ne glede na to ali ste vi v program prijavljeni ali ne, tako da lahko greste mirne vesti na dopust, saj vas bo program sam varoval pred preveliko izgubo!

·       Online trgovanje vam omogoča da nek vrednostni papir najprej prodate in šele potem kupite, kar vam omogoči da zaslužite s padanjem vrednosti tečajev.

Primer: Najlažje si to predstavljate tako da si zamislite da ste si od nekoga sposodili nek VP ko je bil vreden 100 in ga takoj naprej prodali. Počakali ste da njegova vrednost pade na 80, ga ponovno kupili in ga vrnili tistemu, ki vam ga je posodil. Tako ste zaslužili s padcem tečaja!

  Ponudba izobraževanj je pri nas na trgu še vedno precej skopa. Večino izobraževanj, ki so trenutno na voljo in so brezplačna, so usmerjena v učenje uporabe neke specifične trgovalne platforme (Saxo Trader, E Trade, …). Plačljiva izobraževanja pa vas običajno naučijo samostojnega odločanja in trgovanja. Statistika uspešnosti posameznikov pri online trgovanju je zelo slaba, saj prek 90% ljudi svoj denar izgubi zaradi neznanja in neizkušenosti. Zato je priporočljivo, da se udeležite kakšnega izobraževanja, kjer se naučite samostojnega odločanja in trgovanja in nekaj časa trgujete na demonstrativni platformi, preden začnete trgovati z lastnim denarjem. Dobro izobraženi in izkušeni traderji pa običajno delajo nadpovprečne donose. Pomembno pa je, da se predhodno pozanimate o programu in izkušnjah drugih z nekim izobraževanjem, preden se odločite katerega se boste udeležite.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Sorodni prispevki
Piškotke uporabljamo za pravilno delovanje spletne strani in izboljšanje vaših izkušenj. Več informacij najdete na strani Varovanje osebnih podatkov.
Total
0
Share