pravni telefon

POKLIČITE PRAVNIKA NA
090 3213

Vsak dan od 07.00 do 21.00 ure

2,71 €/min za klice iz omrežja Telekom. Za klice iz drugih omrežij ceno določa Vaš operater. Splošni pogoji

  • 95% klicev rešimo takoj
  • večina klicev traja manj kot 3 minute
  • anonimnost zagotovljena
  • 100% strokovnost, v nasprotnem primeru vam strošek klica povrnemo!

Potrebujete pravni nasvet po emailu?Ali sem oče otroku?

Ali sem oče otroku?

Družinsko pravo |

VPRAŠANJE

Spoštovani, z ženo sva v zakonski zvezi že štiri leta. Zadnje čase so se odnosi ohladili in mislim, da me vara.

Pričakujeva otroka, zelo pa sem skeptičen glede tega, ali sem jaz res njegov oče. Kako lahko to ugotovim? Če nisem oče, bi se ločil, mislim pa, da žena ne bi bila za ločitev.


ODGOVOR

Spoštovani!

Dokler otrok ni rojen, očetovstva ne morete ugotoviti. Po rojstvu pa lahko v roku enega leta od tedaj, ko ste zvedeli za okoliščine, ki vzbujajo sum, da otrok ni vaš oziroma najkasneje pet let po rojstvu otroka, vložite tožbo na izpodbijanje očetovstva. Kot mož matere otroka namreč veljate za otrokovega očeta. To je izpodbojna zakonska domneva, ki pa bi veljala tudi, če bi se otrok rodil še tristo dni po razvezi zakonske zveze.

Očetovstvo otroka je vezano na številne druge pravne posledice, ki iz tega sledijo (npr. preživljanje, dedovanje...), zato bi, če utemeljeno sumite, da otrokov oče niste vi, z materjo otroka pa se ne razumeta več, vložitev izpodbojne tožbe bila na mestu. Očetovstvo sicer lahko izpodbijata tudi mati, otrok sam in pa pravi oče otroka. Mati lahko izpodbojno tožbo vloži v enem letu po rojstvu otroka, otrok v petih letih od dneva, ko postane polnoleten, tist, kdor misli, da je otrokov oče, pa v enem letu od dneva, ko je bilo očetovstvo vpisano v matično knjigo.