pravni telefon

POKLIČITE PRAVNIKA NA
090 3213

Vsak dan od 07.00 do 21.00 ure

2,71 €/min za klice iz omrežja Telekom. Za klice iz drugih omrežij ceno določa Vaš operater. Splošni pogoji

  • 95% klicev rešimo takoj
  • večina klicev traja manj kot 3 minute
  • anonimnost zagotovljena
  • 100% strokovnost, v nasprotnem primeru vam strošek klica povrnemo!

Potrebujete pravni nasvet po emailu?Povišanje preživnine za naprej

Povišanje preživnine za naprej

Družinsko pravo |

VPRAŠANJE

Pozdravljeni,

zanima me kako je z tem. Star sem 18 let oče je do sedaj plačeval redno preživnino (če odmislim prvih 9 let na katere smo že pozabili).Zadnji mesec oz. 2 pa je nehal.

Zanima me kakšne imam možnosti urejanja po pravni poti za sedaj (za nadaljno preživnino) in kakšne za prvih 9 let ki ni plačeval?Zanima me tudi nekaj, ko je bil začetek vsega skupaj je imel slabo finančo stanje zato mu je bila dodeljena zelo majhna preživnina (60€), sedaj pa se je stanje spremenilo. Ima uspešno podjetje in veliko premoženja, bi mi moral plačevati sedaj več? Ali se gleda na začetno stanje.

hvala!


ODGOVOR

Iz vašega vprašanja ni razvidno ali ste še vedno dijak ali študent. Če ste, potem je oče dolžan plačevati preživnino, ki jo je določilo sodišče. Če ste ob polnoletnosti prenehali z rednim izobraževanjem, oče ni več dolžan plačevati preživnine.O višini preživnine pa je potrebno vložiti posebno tožbo z zahtevkom o povišanju. Sodišče bo po uradni poti zahtevalo podatke o premoženjskem stanju očeta in na podlagi le-teh odločilo o povišanju.