pravni telefon

POKLIČITE PRAVNIKA NA
090 3213

Vsak dan od 07.00 do 21.00 ure

2,71 €/min za klice iz omrežja Telekom. Za klice iz drugih omrežij ceno določa Vaš operater. Splošni pogoji

  • 95% klicev rešimo takoj
  • večina klicev traja manj kot 3 minute
  • anonimnost zagotovljena
  • 100% strokovnost, v nasprotnem primeru vam strošek klica povrnemo!

Potrebujete pravni nasvet po emailu?Vprašanje pri delitvi premoženja

Vprašanje pri delitvi premoženja

Družinsko pravo |

VPRAŠANJE

Pozdravljeni,

s partnerjem živiva 6 let v izvenzakonski skupnosti. Odločila sva se, da se razideva. Iz hiše bom odšla jaz. Hišo sva začela graditi preden sva prijavila skupno bivališče. Na isti naslov sva se prijavila preden je bila hiša vseljiva (je poslovno stanovanjski objekt). V omenjeni hiši si je partner uredil tudi pisarno za svojo dejavnost (ima svoj s.p.). Jaz nisem zaposlena pri njemu, trenutno sem brezposelna. V večini je v hišo vlagal partner, jaz sem zelo malo. Pri gradnji so pomagali moji sorodniki in sama. Zanima me, koliko premoženja mi pripada?

Hvala za odgovor,

Mateja


ODGOVOR

Domneva Zakona o zakonski zvezi in družinskih razmerjih je, da je skupno premoženje v solasti obeh zakoncev in sicer vsakega do ½. Če katerikoli zakonec želi uveljavljati drugačen način delitve, mora na sodišču dokazati, da je k skupnemu premoženju prispeval več kot drugi zakonec. Pri določanju delitvenega razmerja pa pridejo v poštev različne okoliščine, najmanj pa višina dohodkov obeh zakoncev, skrb za otroke, sodelovanje zakoncev pri ohranitvi ali povečevanju skupnega premoženja, ipd..

Želeli bi torej poudariti, da ni pomembna le višina osebnega dohodka, temveč lahko na drugačen odstotek delitve vplivajo tudi druge okoliščine.