temno

Omamljeni sodelavec

VPRAŠANJE

Imam sodelavca, s katerim skupaj skrbiva za stroj. Opazil sem, da v službo večkrat prihaja pod vplivom alkohola, v zadnjem času pa se mi zdi, da jemlje še kaj drugega. S tem je avtomatsko zmanjšana varnost pri delu. Imam ga namen prijaviti predpostavljenemu, pa me zanima, kako bi stvari tekle, če bi šef za dokazovanje pijanosti najel detektiva?

LP

ODGOVOR

V času krize se pričakuje še večja zloraba drog in alkohola (tudi na delovnem mestu). Delodajalci se morajo zavedati ogrožanja varnosti in zdravja na delovnem mestu in so tudi dolžni ustrezno ukrepati, ter si ob pojavu alkoholiziranosti ne smejo zatiskati oči.

Pri pridobivanju dokazov mora delodajalec varovati njegovo dostojanstvo ter upoštevati in ščititi delavčevo zasebnost. Zato mora biti delavec s pravili reda vnaprej seznanjen (delodajalčeva navodila, podpis pogodbe o delu, itd..). Za postavitev suma za obstoj določene bolezni odvisnosti mora delodajalec pridobiti dokaze.

Postopki dokazovanja so postopki testiranja alkoholiziranosti ali stanja pod vplivom drog in v delovnopravni zakonodaji niso točno definirani. Dokazi se lahko pridobijo na različne načine, predvsem pa s pomočjo strokovno usposobljene in pooblaščene osebe, lahko delavec tudi sam prizna, šteje tudi objektivno pričanje priče, lahko se s predhodnim soglasjem delavca odvzamejo telesne tekočine (kri, urin, itd..) ali pa se opravi forenzična alkoholometrična preiskava. Dokazno breme je torej na delodajalcu.

Varnost na delovnem mestu dvigajo tudi naključna testiranja, s katerimi se najde posameznike, ki zlorabljajo droge ali alkohol. Kronični kadilci jointov imajo drogo v urinu od dva do tri mesece v krvi pa 21 dni, poleg tega so pri njih razvidni tudi drugi vidni učinki.

Na zahtevo naročnika pridem v podjetje ter opravim  test alkoholiziranosti in sicer z napravo kot jo ima policija, test drog pa opravljam s pomočjo odvzema sline, ki se opravi pod nadzorom-kosmič vate se da v usta pred našimi očmi, pri odvzemu urina so namreč možne različne manipulcije (zamenjave lončkov, urina, itd..).

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Piškotke uporabljamo za pravilno delovanje spletne strani in izboljšanje vaših izkušenj. Več informacij najdete na strani Varovanje osebnih podatkov.
Total
0
Share