temno

Žeparji na delu

VPRAŠANJE

Maja peljem kot turistična vodička skupino turistov v Rim. Večkrat sem že slišala za žeparje in na nevarnost, ki jo predstavljajo. Prosila bi vas, če mi lahko na kratko razložite, kako delujejo in kako se najbolje zaščititi pred njimi?

ODGOVOR

Žeparji najraje delujejo na mestih, kjer je fluktuacija ljudi velika, saj si ne želijo biti prepoznavni, še posebej ne zaradi svoje dejavnosti. Tako se radi zadržujejo na področjih, kjer se ljudem mudi (, da ujamejo podzemno, vlak, avtobus, itd). V takšni naglici se lahko žepar mimogrede obregne ob svojo žrtev  in ji v vmesnem času, ko se ji opravičuje tudi pobere uro z roke, denarnico iz žepa zadaj na hlačah ali v suknjiču. Ženskam radi prerežejo le pas od torbice. V zadnjem času to počnejo kar s skuterjev, da se za njimi ne more nihče pognati. Pri tem si običajno pomagajo z britvico ali s škarjami, ki z lahkoto odrežejo pas (torbice, ure), ali polovico žepa…Zadržujejo se tudi okoli mest, kjer so ljudje z večjo količino denarja (menjalnice, banke, turistične pisarne, veliki trgovski centri, itd..). Žeparji so lahko tako hitroprsti cigančki kot tudi v duhovnika, zdravnika ali privlačno mladenko preoblečeni žeparji z igralskim talentom. Lahko delujejo samostojno ali pa v skupini (igranje pijančkov – za pijančke je znano, da se radi objemajo in stiskajo tudi k tujcem…, ali pa sodelujejo z mimoidočim tekačem, ki prevzame plen, itd..).

Kako se zavarovati, tako, da imate s seboj vedno le najnujnejše. Pomaga tudi torbica za denar, ki se nosi pod hlačami. Protižeparski ukrepi so še, da v zadnji hlačni žep žrtvujete prazno staro denarnico (lahko jo dodatno napolnite s papirjem), da skrbno pazite na vsakega neznaca, ki se želi z levo roko rokovati z vami, po vsej verjetnosti vam bo namreč  z desno želel odpeti trakec od ure, v kolikor pa v vaši denarnici najde še telefonsko in naslov vašega doma vas lahko tudi pokliče in reče, da je šef policijske postaje te in te, in, da se morate zglasiti, ker so našli vaše dokumente, takoj, ko se odpravite, pa bo pokradel še vaše stanovanje… Odkrilo naj bi se le okoli 25 odstotkov tatvin, ki jih povzročijo žeparji. Torej, ko je denarnica enkrat ukradena, je tako skoraj ni moč dobiti nazaj.

 

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Sorodni prispevki
Piškotke uporabljamo za pravilno delovanje spletne strani in izboljšanje vaših izkušenj. Več informacij najdete na strani Varovanje osebnih podatkov.
Total
0
Share