temno

Drogirana oseba na delovnem mestu

VPRAŠANJE

Imam sodelovca, ki je verjetno pod vplivom drog in z viličarjem ogroža mojo in varnost drugih. Vendar nihče od odgovornih ne ukrepa. Sedaj me pa zanima, ali vas lahko najame samo delodajalec ali tudi jaz, kot delavec v firmi, kjer je ogrožena moja varnost in zdravje?

ODGOVOR

Vsak, ki na delovnem mestu opazi znake drogiranosti ali vinjenosti pri sodelavcih, je dolžan prijaviti sume predpostavljenemu. Ta je dolžan osebo, ki je osumljena alkoholiziranosti odstraniti z delovnega mesta vse do prihoda pooblaščene osebe, ki je strokovno usposobljena, da opravi test. 

Novi 51. člen Zakona o varnosti in zdravju pri delu (Ur.l. RS, št. 43/2011-(ZVZD-1)) predpisuje prepoved dela pod vplivom alkohola, drog in drugih substanc:

(1) Delavec ne sme delati ali biti na delovnem mestu pod vplivom alkohola, drog ali drugih prepovedanih substanc.

(2) Delavec ne sme delati ali biti pod vplivom zdravil, ki lahko vplivajo na psihofizične sposobnosti, na tistih delovnih mestih, na katerih je zaradi večje nevarnosti za nezgode pri delu tako določeno z izjavo o varnosti z oceno tveganja.

(3) Delodajalec ugotavlja stanje iz prvega odstavka tega člena po postopku in na način določenima z internim aktom delodajalca.

(4) Delodajalec mora odstraniti z dela, delovnega mesta in iz delovnega procesa delavca, ki je delal ali je bil na delovnem mestu v nasprotju z določili prvega in drugega odstavka tega člena.

Kot predpisuje 51. člen, 3-ji odstavek Zakona o varnosti in zdravju pri delu (Ur.l. RS, št. 43/2011-(ZVZD-1) mora delodajalec ugotavljati alkoholiziranost / omamljenost po postopku in na način določenim z internim aktom delodajalca. Torej testi za alkohol in droge se lahko opravljajo šele po sprejetju pravilnika. 

Pravilnik / akt za izvajanje kadrovske kontrole na področju bolniške odsotnosti, alkohola in drog na delovnem mestu, ugotavljanju upravičenosti prevoznih stroškov, kontrole kršitev konkurenčne prepovedi ali konkurenčne klavzule ter preverjanje potencialnih kandidatov za zaposlitev lahko naročite pri detektivu in je pravna podlaga za detektivske storitve.

 

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Sorodni prispevki
Piškotke uporabljamo za pravilno delovanje spletne strani in izboljšanje vaših izkušenj. Več informacij najdete na strani Varovanje osebnih podatkov.
Total
0
Share