temno

Podkupljen vodja nabave

VPRAŠANJE

V podjetju sumimo, da odkar je naš poslovni partner (kupec) zaposlil novega vodjo nabave, le-ta izkorišča svoj položaj za preferiranje določenih dobaviteljev, ki mu uslugo pridobitve posla plačajo v denarju. Dobili smo tudi informacijo, da oseba dražje nabavlja, kot pa bi lahko s pošteno igro svobodnega trga. Kot bivši dobavitelj, ki je pred nastopom novega vodje nabave imelo vedno dovolj naročil s strani tega podjetja ter ves čas tudi brez reklamacij imamo seveda interes, da se prepreči nadaljno nepošteno sklepanje poslov novega nabavnika.

Kako bi nam lahko pomagali?

ODGOVOR

Ker v vašem interesu ni sodba sodišča, temveč zgolj vzpostavitev ponovnega poštenega poslovanja bi poizvedovanje imelo za cilj razkrinkanje škodnega delovanja zaposlenega odgovornim v podjetju.

Najprej bi bili izvedeni diskretni intervjuji s sodelavci omenjene osebe, njenimi podrejenimi ter tudi nadrejenimi. V tem pogledu se iščejo notranje priče, ki bi bile pripravljene sodelovati. Taka sodelovalna priča bi bila prav gotovo tudi nadrejeni vodje nabave. Ta intervju bi bil izveden šele po pogovoru z nevtralno tretjo pričo, ki je zmožna posredovati zadosti relevantnih informacij. Nato se zaprosi vodjo podjetja za sodelovanje ter za omogočitev pregleda poslovnih listin. Iskala bi se tudi dejstva o spremenjenem načinu življenja subjekta (novi avto, pogostejši dopusti na eksotičnih lokacijah, novo stanovanje, itd..)..V kolikor še vedno ne bi bilo zadosti dokazov, bi se uporabilo tudi opazovanje na javnih prostorih, da se ugotovijo vzorci aktivnosti (iskanje morebitnih povezav s preferiranimi podjetji-partnerski odnos, pridobitniški odnos, sorodstveni odnos).

Končni izdelek detektivskega poizvedovanja je pridobitev zadostnega števila relevantnih informacij na podlagi katerih je mogoče soočenje s subjektom, ki mora na podlagi le tega svoje vedenje popolnoma spremeniti, ali pa celo zapustiti delovno mesto. Naročnik poizvedovanja in podpisnik pogodbe je ves čas, kakor tudi po zaključku poizvedovanja anonimen

 

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Sorodni prispevki
Piškotke uporabljamo za pravilno delovanje spletne strani in izboljšanje vaših izkušenj. Več informacij najdete na strani Varovanje osebnih podatkov.
Total
0
Share