pravni telefon

POKLIČITE PRAVNIKA NA
090 3213

Vsak dan od 07.00 do 21.00 ure

2,71 €/min za klice iz omrežja Telekom. Za klice iz drugih omrežij ceno določa Vaš operater. Splošni pogoji

  • 95% klicev rešimo takoj
  • večina klicev traja manj kot 3 minute
  • anonimnost zagotovljena
  • 100% strokovnost, v nasprotnem primeru vam strošek klica povrnemo!

Potrebujete pravni nasvet po emailu?Odpoved starejšemu delavcu

Odpoved starejšemu delavcu

Delovno pravo |

VPRAŠANJE

Delam v podjetju, za katerega se govori, da bo šlo v stečaj. Stara sem 61 let in pred upokojitvijo, pa me zanima, ali me lahko kljub mojim letom odpustijo. Slišala sem, da delavcev po določeni starosti ni več mogoče odpustiti.


ODGOVOR

Spoštovani!

Imate prav, da v našem pravu velja varstvo starejših delavcev, ki obsega tudi varstvo pred odpovedjo delovnega razmerja. Delodajalec namreč delavcu, ki je dopolnil 58 let ali delavcu, ki mu do izpolnitve pogojev za starostno upokojitev manjka do pet let pokojninske dobe, brez njegovega pisnega soglasja ne sme odpovedati pogodbe o zaposlitvi iz poslovnega razloga, a to le dokler delavec ne izpolni pogojev za pridobitev pravice do starostne pokojnine.

Za vaš primer - stečaj delodajalca, pa velja izjema. Navedeno varstvo ne velja v primerih prenehanja delodajalca, prav tako pa bi v vašem primeru eventualno lahko v poštev prišli tudi izjemi, po katerih bi vam delodajalec lahko odpovedal delovno razmerje,če bi vam bila zagotovljena pravica do denarnega nadomestila iz naslova zavarovanja za primer brezposelnosti do izpolnitve pogojev za starostno pokojnino, ali če ste ob sklenitvi pogodbe o zaposlitvi že izpolnjevali pogoje za varstvo pred odpovedjo pogodbe o zaposlitvi.