pravni telefon

POKLIČITE PRAVNIKA NA
090 3213

Vsak dan od 07.00 do 22.00 ure

2,71 €/min za klice iz omrežja Telekom. Za klice iz drugih omrežij ceno določa Vaš operater. Splošni pogoji

  • 95% klicev rešimo takoj
  • večina klicev traja manj kot 3 minute
  • anonimnost zagotovljena
  • 100% strokovnost, v nasprotnem primeru vam strošek klica povrnemo!

Potrebujete pravni nasvet po emailu?Regres in letni dopust

Regres in letni dopust

Delovno pravo |

VPRAŠANJE

Regres in letni dopust - večna in nikoli dokončana tema.

Rada bi se prepričala, če je moje razmišljanje pravilno in sicer, če delavec da odpoved npr 31.7. in se zaposli s 1.8. pri novem delodajalcu, kako je z dopustom in regresom? Regres smo mu seveda že izplačali v celoti, saj je izpolnil vse kriterije, saj je pravico do celega dopusta pridobil že s prvim dnem v letu. A v trenutku, ko se zaposli drugje, sta mu vsak od delodajalcev dolžna zagotoviti sorazmeren delež dopusta (prvi 7/12 in drugi 5/12 dopusta) in s tem, ker ima delavec pravico le do dela dopusta, je upravičen v prvi službi le do 7/12 regresa in do 5/12 pri drugem delodajalcu. Res je, da ima delavec v tekočem letu pravico do celega dopusta in celega regresa in po mojem mnenju je bistvo le v tem, da sta oba delodajalca dolžna izplačati svoj del.

Zanima me tudi ali mora delavec podpisati, da se strinja, da vrne sorazmeren del regresa in na podlagi potrdila o višini, mu razliko izplača nov delodajalec? Ali pa mu lahko delodajalec brez podpisa lahko odtegne razliko pri zadnji plači? Ali je razlika iztožljiva?Glede na to, da je mnenj o tem veliko in so različna, vas prosim še za vaš pogled na to vprašanje.

Hvala za odgovor.


ODGOVOR

V skladu s 131. členom zakona o delovnih razmerjih (ZDR) je delodajalec dolžan izplačati delavcu, ki ima pravico do letnega dopusta, regres za letni dopust. Regres mora biti izplačan najmanj v višini minimaln eplače, ki od 1. marca 2008 znaša 566,53 evra.

Regres se mora delavcu izplačati najpozneje do 1. julija tekočega koledarskega leta. S kolektivno pogodbo na ravni dejavnosti pa se lahko določi poznejši rok izplačila regresa, če nastopi nelikvidnost delodajalca, vendar najpozneje do 1. novembra tekočega koledarskega leta.

Če ima delavec pravico do izrabe le sorazmernega dela letnega dopusta, ima pravico le do sorazmernega dela regresa.

Iz navedenega sledi, da je vaše razmišljanje pravilno in je v vašem podjetju delavec upravičen le do sorazmernega dela regresa, razen v primeru, če bi ves letni dopust koristil še pred prenehanjem delovnega razmerja pri vas.Glede vrnitve dela preveč izplačanega regresa je seveda dobro, da sedelavec s tem strinja in da o tem sklenete tudi ustrezen pisni dogovor.Na ta način se zaščitite pred morebitnimi tožbami delavca po prenehanju delovnega razmerja. Če se delavec s tem ne strinja (in je pri vas izrabil le del letnega dopusta) je seveda možna tožba za vračilo ustreznega dela preveč izplačanega regresa. A to pomeni dodatne stroške, tako da je dogovor z delavcem v pisni obliki vsekakor boljši način rešitve tega problema. Konec koncev boste delavcu izdali tudi potrdila o tem, koliko dopusta je izrabil pri vas, koliko regresa mu je bilo izplačano in bo lahko ostale pravice (tako dopust, kot morebitni sorazmerni del regresa) zahteval od novega delodajalca.