pravni telefon

POKLIČITE PRAVNIKA NA
090 3213

Vsak dan od 07.00 do 21.00 ure

2,71 €/min za klice iz omrežja Telekom. Za klice iz drugih omrežij ceno določa Vaš operater. Splošni pogoji

  • 95% klicev rešimo takoj
  • večina klicev traja manj kot 3 minute
  • anonimnost zagotovljena
  • 100% strokovnost, v nasprotnem primeru vam strošek klica povrnemo!

Potrebujete pravni nasvet po emailu?Nujni delež in darilna pogodba

Nujni delež in darilna pogodba

Dedno pravo |

VPRAŠANJE

Mama in oče se ločujeta. Mama bi mi želela podariti hišo, ki jo bo dobila po sodni poravnavi z očetom. Hišo sta zgradila moja oče in mama skupaj, za časa njune zakonske zveze. Pred tem je bil oče poročen z drugo.

Iz prvega zakona ima oče še eno hči. Kako je z njenim nujnim deležem na hiši?


ODGOVOR

Spoštovani!

V primeru prikrajšanja nujnega deleža bi lahko očetova hči iz prvega zakona, kot zakonita dedinja po vašem očetu, zahtevala vračilo darila. Če je prikrajšan nujni delež, se oporočna razpolaganja zmanjšajo, darila pa vrnejo, kolikor je potrebno, da se dopolni nujni delež.

Svetujemo, da z materjo skleneta pogodbo o dosmrtnem preživljanju (s to se vi zavežeta, da boste do materine smrti zanjo skrbeli, mati pa se zaveže, da se po njeni smrti na vas prenese lastninska pravica na hiši). Ta pogodba bi bila obravnavana kot odplačna pogodba in ne darilo, tako da o vračilu darila kasneje ne bi mogli govoriti. Možna bi bila tudi pogodba o izročitvi (dejansko bi tu šlo za darilo, katerega vračila vaša polsestra ne bi mogla zahtevati) , a bi za izročilno pogodbo bilo potrebno soglasje vaše polsestre.