pravni telefon

POKLIČITE PRAVNIKA NA
090 3213

Vsak dan od 07.00 do 21.00 ure

2,71 €/min za klice iz omrežja Telekom. Za klice iz drugih omrežij ceno določa Vaš operater. Splošni pogoji

  • 95% klicev rešimo takoj
  • večina klicev traja manj kot 3 minute
  • anonimnost zagotovljena
  • 100% strokovnost, v nasprotnem primeru vam strošek klica povrnemo!

Potrebujete pravni nasvet po emailu?Dolgovi in zapuščina

Dolgovi in zapuščina

Dedno pravo |

VPRAŠANJE

Pozdravljeni!

Oče je pred kratkim umrl in pustil dolgove (minus in dva kredita), nima pa zapuščine. Kolikor vem, v tem pirmeru ni potrebno dolgov vračati, zanima pa me, kako je s pokojnino po očetu? A jo mama lahko kljub temu prejema ali pa se pokojnina šteje pod zapuščino in je torej treba prej vrniti dolgove?

Hvala!


ODGOVOR

Spoštovani,

podedujejo se le neizplačani zapadli zneski pokojnine, ki niso bili izplačani do smrti vašega moža, vendar vas v tem primeru upniki lahko terjajo za plačilo njihovih terjatev do vašega moža do višine podedovane pokojnine.

Izplačevanje pokojnine se s smrtjo vašega moža ustavi, zato ne morete prejemati dalje njegove pokojnine. Lahko pa ste upravičeni do vdovske pokojnine, če izpolnjujete pogoje, ki jih določa Zakon o pokojninskem in invalidskem zavarovanju. Izpolnjevanje pogojev preverite na Zavodu za pokojninsko in invalidsko zavarovanje, kjer vam bodo v primeru izpolnjevanja pogojev z odločbo odmerili višino vdovske pokojnine. V primeru prejemanja vdovske pokojnine vam ne bo potrebno vračati dolgov.