pravni telefon

POKLIČITE PRAVNIKA NA
090 3213

Vsak dan od 07.00 do 21.00 ure

2,71 €/min za klice iz omrežja Telekom. Za klice iz drugih omrežij ceno določa Vaš operater. Splošni pogoji

  • 95% klicev rešimo takoj
  • večina klicev traja manj kot 3 minute
  • anonimnost zagotovljena
  • 100% strokovnost, v nasprotnem primeru vam strošek klica povrnemo!

Potrebujete pravni nasvet po emailu?Zaščitena kmetija

Zaščitena kmetija

Dedno pravo |

VPRAŠANJE

Po mojem umrlem očetu smo zakoniti dediči: njegova žena (mama), hči (sestra), jaz in moj sin (vnuk), na katerega je pokojni napisal oporoko za vse premičnine in nepremičnine. Kmetija, katere lastnik je bil pokojni je zaščitena. Doma smo se pred obravnavo dogovorili, da dobi sestra zemljišče v enem kosu, ki je označeno s tremi parcelnimi številkami. To zemljišče je 1/3 v zazidljivem območju, ostalo kot kmetijsko zemljišče. Mama se je dedovanju odpovedala v korist vnuka (mojega sina), s tem da ima dosmrtno oskrbo. Jaz sem se tudi vsemu odpovedala v korist sina, saj imamo vsi željo, da bi kmetijo obdeloval naprej, za kar ima res veselje.

Na zapuščinski obravnavi, ki smo jo že imeli je bilo vse dogovorjeno (vsi smo se strinjali z oporoko in s tem, da sestra dobi ta kos zemljišča). Po mesecu dni, ko smo že pričakovali sklep, pa sta dobila ponovno vabilo sin in sestra, da se zglasita na sodišču na posvet. Tam jima je sodnica povedala, da žal sklepa ne more izdati, ker je morala pridobiti mnenje Upravne enote, če se lahko del zemljišča, ki spada pod kmetijsko izloči iz zaščitene kmetije. Odgovor je sledil, da gre v zapuščino lahko zazidljivo zemljišče in zemljišče, ki je kmetijsko neobdelano oz. težko obdelovalno, sicer pa da odločitev ni v pristojnosti Upravne enote temveč sodišča.

Glede na ta odgovor je sodnica ponovno vrnila v presojo Upravni enoti, na kateri smo morali vsi zakoniti dediči podati vlogo za ponovno preverbo zaščitene kmetije (na ogled naj bi šla kmetijski svetovalec in referentka iz UE). Sodnica vsekakor hoče imeti odločbo s strani UE, da se to zemljišče lahko odtuji od zaščitene kmetije. Naj poudarim, da sin, ki je zakoniti dedič te kmetije, se popolnoma strinja, da sestra to dobi. Nikakor ne pride v poštev, da bi sestro izplačeval v denarju, kajti kmetija je prepotrebna prenove, če hoče normalno kmetovati, pa tudi sredstev oče ni zapustil. Zanima me, kaj v primeru, da UE ne bo izdala pozitivne odločbe, ali pride v poštev kak dedni dogovor med mojim sinom in sestro za to zemljišče, kajti sestra od tega ne odstopa in me skrbi, da bo zaradi tega vprašljiva celotna kmetija, naša želja je, da se kmetija obdeluje, a kako, če ne bo lastnika oz. ne bo rešen dedič (sestra). Naj povem še to, da zemljišče, ki je vprašljivo sicer je obdelovalno, a za kmetijo ni takega pomena, da bi bila s tem ogrožena.

Opravičujem se, ker sem tako na dolgo pisala, upam, da boste lahko izluščili bistvo.

Za hiter odgovor se vam najlepše zahvaljujem.


ODGOVOR

V vsakem primeru bo imela zadnjo besedo UE, na podlagi katere bo na koncu odločilo tudi sodišče. V primeru, da je izid takšnega postopka za vašega sina neugoden, pa še vedno obstaja možnost dogovora z vašo sestro. Bodisi, da se izvršitev oz izročitev omenjenega zemljišča preloži, bodisi, da se sin in vaša sestra dogovorita za kakršno koli drugo obliko izplačila dednega deleža-ne le v denarju.