temno

Razlika med bruto bruto, bruto in neto zneskom

VPRAŠANJE

Ko se fizična oseba dogovarja s podjetjem (samostojnim podjetnikom, društvom, zavodom, itd.) za plačilo storitve določene v pogodbi, se dostikrat dogodi, da se ne ve točno, koliko dobi fizična oseba nakazano na osebni račun, če ni ravno določen neto znesek za plačilo. 

ODGOVOR

Če je v pogodbi določen neto znesek za plačilo, to pomeni, da fizična oseba dobi nakazano na osebni račun znesek določen v pogodbi. Vse prispevke in dajatve nosi izplačevalec dohodka.

Bruto znesek določen v pogodbi pomeni, da dobi fizična oseba izplačilo na osebni račun bruto znesek zmanjšan za prispevke in dajatve, ki se obračunajo od bruto zneska. Prispevke in dajatve na bruto znesek bremenijo izplačevalca dohodka.

Kadar je v pogodbi naveden bruto bruto znesek za plačilo določene storitve, to pomeni, da je celotni strošek izplačevalca dohodka znesek naveden v pogodbi in tako vse prispevke in dajatve nosi fizična oseba, ki je prejemnik dohodka. Poenostavljeno to pomeni, da se od zneska, ki je določen v pogodbi, odštejejo vsi prispevki in dajatve, nakazano razliko pa dobi fizična oseba na osebni račun.

Kolikšna je razlika med neto in bruto zneskom oziroma bruto bruto zneskom, je odvisna od statusa fizične osebe ter vrste pogodbe, ki jo sklepa s podjetjem. Podrobneje bo opredeljeno v posameznih temah, ki bodo sledile.

Simona Vehar, dipl. ekon.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Piškotke uporabljamo za pravilno delovanje spletne strani in izboljšanje vaših izkušenj. Več informacij najdete na strani Varovanje osebnih podatkov.
Total
0
Share