temno

Plačilo dohodnine pri prodaji stanovanja

VPRAŠANJE

Spoštovani. Pred 13 leti sem od družine odkupil zasedeno stanovanje v hiši. 9 let sem se boril na sodišču za izpraznitev. Zdaj stanovanje prodajam pa mi davčna ne prizna , da je bila cena odkupa za zasedeno stanovanje in tudi evra revalorizacije ne. Moram plačat 10%. Je kakšna rešitev. 

ODGOVOR

Iz navedenega izhaja, da stanovanje, ki je bilo odkupljeno od družine ni bilo rezidenčno stanovanje, to pomeni, da niste prebivali v njem in niste imeli tam prijavljenega stalnega ali začasnega prebivališča.

V skladu s 1. točko 93. člena Zakona o dohodnini – 2, se to stanovanje šteje kot vaš kapital. Ko ste stanovanje prodali ste s tem ustvarili bodisi kapitalski dobiček ali kapitalsko izgubo. V kolikor ste stanovanje prodali za višjo ceno, kot ste ga kupili, ste ustvarili kapitalski dobiček in osnova za obdavčitev, ki je določena v 97. členu Zakona o dohodnini – 2, je razlika med prodajno ceno in nakupno ceno, ki sta določeni v pogodbah o nakupu oziroma prodaji.

Stopnja obdavčitve je določena v 132. člen Zakona o dohodnini – 2 in je 10 % ustvarjenega kapitalskega dobička.

 Iz vsega navedenega izhaja, da boste morali od pozitivne razlike med prodajo in nakupom stanovanja morali plačati 10 % dohodnine in temu se ne da izogniti, ker so določbe v Zakonu o dohodnini – 2 zelo jasne.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Sorodni prispevki
Piškotke uporabljamo za pravilno delovanje spletne strani in izboljšanje vaših izkušenj. Več informacij najdete na strani Varovanje osebnih podatkov.
Total
0
Share