temno

Prodaja nepremičnine

VPRAŠANJE

D.o.o., ki je zavezanec za DDV, bi prodal nepremičnino(skladišče) ,s.p. ki je tudi zavezanec za DDV. Skladišče je bilo kupljeno 2003 od NLB leasing – finančni leasing in odplačano. Ima pa še knjižno vrednost.

Zanima me postopek prodaje in davki. Zanima me tudi najugodnejši in najenostavnejši postopek prodaje.

ODGOVOR

Pri prodaji nepremičnine, katere prodajalec je družba z omejeno odgovornostjo in kupec samostojni podjetnik je postopek prodaje naslednji:

Družba in samostojni podjetnik skleneta prodajno pogodbo, kjer določita vse bistvene sestavine (tudi ceno nepremičnine). Ko je pogodba sklenjena – podpisana z obeh strani, pa imate dve možnosti. Prva je ta, da se pogodba odnese na pristojno (po legi nepremičnine) davčno upravo, kjer odmerijo 2 % davek, katerega plača prodajalec. Druga možnost pa je, da se plača 20 % DDV, vendar mora biti prodaja utemeljena z dejavnostjo, s katero se družba ukvarja. DDV se nato obračuna skladno z davčnimi predpisi.

Po plačilu davka, morate z original pogodbo, na kateri je dala davčna žiga, da ste plačali 2 % davek oz. z pogodbo, kjer je natančna specifikacija bruto – neto zneska in datum zapadlosti (oz. z originalnim računom) k notarju, kjer prodajalec overi svoj podpis na pogodbi. Overjen izvod prodajne pogodbe se nato lahko predlaga za vpis lastninske pravice v zemljiško knjigo.

Pri prodaji nepremičnine morate postaviti realno tržno vrednost nepremičnine (in ne knjižne vrednosti, katera je najverjetneje nižja). Tržno vrednost lahko določite sami (glede na trenutno tržno stanje nepremičnine), v kolikor bo davčna uprava menila, da je cena prenizka, boste morali predložiti uradno cenitev pooblaščenega cenilca. (samo v primeru inšpekcijskega nadzora, če se bo ob prodaji izkazala izguba in s tem, da mora biti nepremičnina prodana z DDV)

S prodajo nepremičnine boste seveda imeli prihodek v družbi, kateri pa se vam bo obračunal kot davek na dobiček (v kolikor vam bo bilanca to izkazovala) in sicer v višini 20 % od izkazanega bilančnega dobička.Odgovor smo vam podali na podlagi informacij, s katerimi razpolagamo.

Upamo, da smo vam tokrat odgovorili na vsa vaša vprašanja.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Piškotke uporabljamo za pravilno delovanje spletne strani in izboljšanje vaših izkušenj. Več informacij najdete na strani Varovanje osebnih podatkov.
Total
0
Share