temno

Davek pri uvozu avtomobila

VPRAŠANJE

Rad bi zakonito pripeljal avto iz Nemčije.

Katere davke moram plačati?

ODGOVOR

Pozdravljeni,

po zakonih članic držav EU, ste dolžni plačati naslednje davke:

Ekološka taksa vozila

Pred registracijo vozila v Sloveniji ste zavezani plačati davek na motorna vozila (DMV) po lestvici vrednosti vozila (do 13%) ne glede na starost avtomobila. Osnova za DMV je prodajna cena avtomobila. Zavezanec za plačilo je vsaka oseba (pravna ali fizična), ki kupi vozilo v drugi državi EU in ne glede na upravičenost plačila DDV po slovenskih predpisih.

Potrebno je plačati okoljsko dajatev, ki se izračuna po teži avtomobila, kakor je navedeno v homologacijskih dokumentih.

Razlika pri plačilu ddv je ali kupujete novo vozilo (do šest mesecev staro in nima prevoženih več kot 6.000 km) ali pa starejše rabljeno vozilo.

Ob nakupu rabljenega vozila se DDV obračuna in plača takoj in po pravilih, ki veljajo v državi nakupa (v Nemčiji se plača 19% DDV ob nakupu).

Če kupujete vozilo, kot fizična oseba (niste DDV zavezanec) moratevozilo prijaviti davčnemu organu v 15 dneh od nakupa vozila (obrazecDDV-NPS-P1).

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Sorodni prispevki
Piškotke uporabljamo za pravilno delovanje spletne strani in izboljšanje vaših izkušenj. Več informacij najdete na strani Varovanje osebnih podatkov.
Total
0
Share