temno

DDV – prevajalske storitve

VPRAŠANJE

Spoštovani!

Pred kratkim sem se registrirala kot s.p. na področju prevajanja in lektoriranja in sem v teku registracije ugotovila, da sem v letu 2007 za čisto malo presegla vsoto 25000 EUR, kar pomeni, da bi se morala registrirati za DDV.

V letu 2008 te vsote ne bom presegla, spremenil pa se je tudi moj status (prej sem delala na avtorske pogodbe, zdaj prek s.p.-ja), zato me zanima, ali se moram kljub vsemu registrirati ali ne?

V kolikor se registriram me zanima naslednje: ali bodo agencije, ki mi delo posredujejo in plačujejo storitve po ceni, ki jo postavijo sami, dobile povrnjeni DDV, v kolikor jim ga bom zaračunala?

Če sama plačam DDV iz prejetega plačila za prevod, sem namreč precej na izgubi, preden pa se lotim dogovarjanja z agencijami, želim preveriti, če drži, da vsak, ki plača DDV za opravljene storitve, dobi to tudi v celoti povrnjeno.

Hvala za odgovor in lep pozdrav.

ODGOVOR

Obveznost predložitve zahtevka za izdajo identifikacijske številke za DDV, se ne nanaša na davčnega zavezanca iz prvega odstavka 94. člena ZDDV, ki utemeljeno pričakuje, da v obdobju 12 mesecev ne bo dosegel oziroma presegel prometa v znesku 25.000 EUR.

V kolikor torej utemeljeno pričakujete, da navedenega prometa ne boste dosegli, niste dolžni vložiti zahtevka za pridobitev DDV, čeprav nam ni jasno kaj s tem pravzaprav pridobite. Vašim naročnikom načeloma mora biti v interesu, da ste zavezanec za DDV, saj so sicer vaše fakture višje (vsaj sodeč po poslovni praksi v RS), oni pa niti ne dobijo pravice do odbitka vstopnega z izstopnim DDV.

Vsak zavezanec za DDV ima pravico odbitka vstopnega DDV (računa, ki ga sam plača) z izstopnim DDV (z računom, ki mu je plačan).

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Sorodni prispevki
Piškotke uporabljamo za pravilno delovanje spletne strani in izboljšanje vaših izkušenj. Več informacij najdete na strani Varovanje osebnih podatkov.
Total
0
Share