temno

Zavezanec za doplačilo domske oskrbe

VPRAŠANJE

Oče se je na stara leta poročil z žensko brez dohodkov. On ima svoje odrasle otroke, ona svoje. On ima 1250evrov pokojnine, ona 180evrov.Ker nista več skrbela zase, sem ju spravil v dom. Domska oskrba zanj je 720evrov, zanjo 850evrov.

Na CSD sem zanjo zaprosil za doplačilo oskrbe. Ker ni skrbela za otroke, je zanjo plačevala občina. Ker očetu SPIZ trga 100evrov (kredit, prostovoljno zavarovanje zanjo), jima ni ostalo nič za žepnino. Jaz sem plačeval 50evrov/mes.letos pa dobim od CSD novo odločbo (oče je prosil za pomoč na pobudo soc.delavca), ki pravi, da oče nima dovolj sredstev za plačilo domske oskrbe. ker se njun dohodek deli na pol. Zavezanec za doplačilo za njega sem jaz, zanjo občina.Vprašanje:

1.ali me CSD res lahko določi, da mu moram pomagati vzdrževati meni tujo žensko?

2.zakaj to lani v prvi odločbi ni bilo potrebno (obakrat sta bila enaka družina)

ODGOVOR

Vaše vprašanje, ki se nanaša na doplačilo domske oskrbe ter doplačilo v zvezi s tem, ureja  Zakon o socialnem varstvu ter Uredba o merilih za določanje oprostitev pri plačilu socialno varstvenih storitev.

Ta v 11. členu določa, da se za določitev meje soc. varnosti, plačilne sposobnosti in oprostitev prispevka samske osebe upoštevajo njeni lastni dohodki in prejemki, v primerih družine pa dohodki in prejemki upravičenca oz. zavezanca skupaj z dohodki in prejemki njegovega zakonca ali osebe s katero živi v dalj časa trajajoči življenjski skupnosti. 

V 17. členu je nadalje določeno, da upravičenec, ki ima zakonca ali osebo, s katero živi v dalj časa trajajoči življenjski skupnosti, je dolžan prispevati k plačilu storitev do višine ugotovljene plačilne sposobnosti družine.

Če je ugotovljeni dohodek upravičenca nižji od višine prispevka, je dolžan plačati lastni prispevek v višini vseh svojih dohodkov, razliko do višine ugotovljenega prispevka pa je dolžan poravnati njegov zakonec oziroma oseba, s katero živi v dalj časa trajajoči življenjski skupnosti. V tem primeru se šteje, da sta prispevek upravičenca zagotovila skupaj.

 Center na socialno delo je torej na zaprosilo izdal novi odločbi – za vašega očeta in njegovo ženo. Ko je center dobil vlogo za izračun, je vnesel podatke o skupnih dohodkih, ker sta zakonca… v računalniški program in seštel obe pokojnini ter izračunal koliko zmanjka do višine plačila za njuno skupno domsko oskrbo.

V kolikor je CSD seveda pravilno izračunal in upošteval vse morebitne oprostitve… je takšna odločba na žalost pravilna, saj se njuna dohodka skupaj seštevata in delita na pol. Vi, kot sin (oziroma še drugi potomci vašega očeta)  pa ste zavezanec za plačilo in skladno s svojimi zmožnostmi dolžni zagotavljati doplačilo za domsko oskrbo. Glede vašega doplačila za domsko oskrbo se zopet upoštevajo dohodki vaše celotne družine. V primeru, da nimate dovolj dohodkov lahko zaprosite za oprostitev plačila soc. varnostne storitve. 

Razumemo vas, da se vam ne zdi pravično, da morate tako rekoč plačevati za tujo žensko, vendar je sistem izračunavanja na žalost takšen in v nekaterih primerih mogoče celo nepravičen.

Predlagamo vam, da pokličete CSD, ki vam je odločbo izdal, jim poveste svoje pomisleke ter jim predlagate, da naredijo ponoven izračun oziroma vam predlagajo možnosti za oprostitev plačila. V kolikor vam ne bo uspelo imate še vedno možnost se pritožiti na izdano odločbo zaradi nepravilnega izračuna.

Na drugi del vašega vprašanja, zakaj v prvi odločbi to ni bilo potrebno, vam žal ne moremo odgovoriti, saj razpolagamo s premalo podatki.

Želimo vam veliko sreče in vas lepo pozdravljamo.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Sorodni prispevki

Total
0
Share