temno

Zavarovanje odgovornosti?

VPRAŠANJE

Spoštovani,

prosim za obrazložitev kaj zajema zavarovanje odgovornosti za pravne in fizične osebe? Ali poznamo več oblik tega zavarovanja?

ODGOVOR

Posameznik, oz. fizična oseba lahko zavaruje Zavarovanje splošne odgovornosti, ki krije odgovornost za škodo zaradi poškodovanja oseb, tj. telesnih poškodb, okvar zdravja ali smrti, ter škodo na stvareh, tj. uničenje, poškodbo ali izginitev. Zavarovanje je mogoče razširiti še na odgovornost za čisto premoženjsko škodo, ki nastane zaradi dejanja, opustitve ali napake ki ni nastala niti na osebah niti na stvareh.

V okvir splošne odgovornosti sodi pri nas tudi zakonsko obvezno zavarovanje odgovornosti za škode, povzročene okolju.

Zavarovanje splošne odgovornosti pri pravnih osebah krije škodo zaradi civilno pravnih odškodninskih zahtevkov tretjih oseb, nastalo zaradi nenadnega dogodka pri izvrševanju zavarovančeve dejavnosti, za katero je zavarovanec odgovoren. Po slovenski zakonodaji se tudi zaposleni delavci štejejo za tretje osebe, s čimer sta vodstvo ali uprava podjetja še posebej motivirana za sklenitev tega zavarovanja.

Poleg splošnega zavarovanja odgovornosti poznamo še:

Zavarovanje proizvajalčeve odgovornosti za izdelke

Zavarovanje projektantske odgovornosti

Zavarovanje odvetniške odgovornosti

Zavarovanje notarske odgovornosti

Zavarovanje odgovornosti revizorjev, davčnih …

Zavarovanje odgovornosti uprave in nadzornega …

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Piškotke uporabljamo za pravilno delovanje spletne strani in izboljšanje vaših izkušenj. Več informacij najdete na strani Varovanje osebnih podatkov.
Total
0
Share