pravni telefon

POKLIČITE PRAVNIKA NA
090 3213

Vsak dan od 07.00 do 21.00 ure

2,71 €/min za klice iz omrežja Telekom. Za klice iz drugih omrežij ceno določa Vaš operater. Splošni pogoji

  • 95% klicev rešimo takoj
  • večina klicev traja manj kot 3 minute
  • anonimnost zagotovljena
  • 100% strokovnost, v nasprotnem primeru vam strošek klica povrnemo!

Potrebujete pravni nasvet po emailu?Uporaba nelastniškega zemljišča

Uporaba nelastniškega zemljišča

Stvarno pravo |

VPRAŠANJE

Na Hrvaškem smo mislili da smo lastniki manjšega dela parcele in jo tudi koristimo preko 100 let. To je samo del parcele, saj drugi del parcele koristijo sosedje, kateri so tudi poleg še ostalih lastnikov delni lastniki parcele.

Problem se pojavi kako prepisati lastniško pravico na nas kateri uživamo ta del parcele preko 100 let in so ga naši predniki tudi takrat kupili, verjetno pa niso pravilno uredili prepisa oz. so v zemlj. knjigi vpisali neprave lastnike (poleg soseda so delni lastniki tudi nekateri drugi sosedje). Sedaj se parcela uporablja cca 3/4 sosed in 1/4 mi. Problem je ker so kot lastniki te cele parcele vpisani tudi drugi daljni sosedje. Imam seveda priče o rabi zemljišča preko 100 let (starejši sosed star 85 let). Sami sosedje ne nasprotujejo delitvi parcele kot se sedaj uporablja, predvidevam pa da bodo ostali delni lastniki stvar otežili in morda celo zakomplicirali.

Kako bi lahko to rešil. Tudi ostale parcele v vasi so dejansko vse pomešane in vpisani napačni lastniki.

Najlepša hvala.


ODGOVOR

V vašem primeru gre za stvarno pravo druge države, t.j. R Hrvaške, ki se zelo razlikuje od našega. Če se je v zadnjem letu rešil problem lastnine Slovenskih državljanov na Hrvaškem, pa še vedno nimamo usklajene zakonodaje na celotnem področju -to bo prisnesla šele harmonizacija njihovih zakonov z zakoni EU.

Če hočete problem rešiti čim prej, vam svetujemo, da najamete odvetnika v SLO, ki ima bodisi partnerja ali celo svojo pisarno v HRV. Pred sodišči HRV namreč ne more nastopiti naš odvetnik, ker tam (zaenkrat) nima dovoljenja za to.Na vas pa je, da se odločite, ali boste počakali ali je vaš problem tako problematičen, da ga je treba rešiti že jutri.