pravni telefon

POKLIČITE PRAVNIKA NA
090 3213

Vsak dan od 07.00 do 21.00 ure

2,71 €/min za klice iz omrežja Telekom. Za klice iz drugih omrežij ceno določa Vaš operater. Splošni pogoji

  • 95% klicev rešimo takoj
  • večina klicev traja manj kot 3 minute
  • anonimnost zagotovljena
  • 100% strokovnost, v nasprotnem primeru vam strošek klica povrnemo!

Potrebujete pravni nasvet po emailu?Prenos lastništva stanovanja

Prenos lastništva stanovanja

Stvarno pravo |

VPRAŠANJE

Potrebujem nasvet pri prenosu lastništva nepremičnine. Trenutna lastnica stanovanja je vdova mojega pokojnega očeta, z njo nisva v sorodu. Gospa tudi nima svojih otrok. Kakšne oblike prenosa so možne, glede na najino razmerje, darilna pogodba, kupoprodajna pogodba, tretje.. in kaj je najugodnejša rešitev z vidika plačila davščin? kateri podatki so potrebni?


ODGOVOR

Spoštovani!

Z lastnico nepremičnine niste sorodstveno povezani. Katerakoli od oblik pogodb za prenos lastništva bi ustrezala. Z davčnega vidika bi bila najmanj ustrezna darilna pogodba, najbolj ustrezna pa menjalna pogodba. Za sestavo pogodbe so potrebni osebni podatki strank ter podatki o nepremičnini. Po podpisu pogodbe FURS odmeri davčno obveznost in po plačilu le te notar overi podpis lastnika ter pogodbo posreduje na zemljiško knjigo za preknjižbo lastništva nepremičnine.

V kolikor bi lastnica želela, da se lastništvo stanovanja na vas prenese šele po njeni smrti, pa to lahko stori z oporoko, pogodbo o darilu za primer smrti ali pa pogodbo o dosmrtnem preživljanju. V primeru prenosa lastništva šele po smrti trenutne lastnice, se plačilo davka opravi po vročitvi odmerne odločbe FURS in plačilnega naloga. Vpis dediča v zemljiško knjigo se opravi po izdaji sklepa o dedovanju po uradni dolžnosti. Vsa ostala opravila, kar se tiče prenosa lastništva (zlasti pri pogodbenem prenosu lastništva), pa morate opraviti sami.