pravni telefon

POKLIČITE PRAVNIKA NA
090 3213

Vsak dan od 07.00 do 21.00 ure

2,71 €/min za klice iz omrežja Telekom. Za klice iz drugih omrežij ceno določa Vaš operater. Splošni pogoji

  • 95% klicev rešimo takoj
  • večina klicev traja manj kot 3 minute
  • anonimnost zagotovljena
  • 100% strokovnost, v nasprotnem primeru vam strošek klica povrnemo!

Potrebujete pravni nasvet po emailu?



Služnostna pravica

Služnostna pravica

Stvarno pravo |

VPRAŠANJE

Spoštovani!

Z materjo sva solastnika stanovanjske hiše, vrta in dvorišča. Preko dvorišča poteka služnostna pot za prvega soseda, kar pomeni pravico hoje in vožnje preko dvorišča do svoje parcele. Prav tako pa si je služnostno pravico preko ( z privolitvijo moje matere) pridobil drugi sosed in sicer v času, ko sam še nisem bil solastnik.

Naj omenim, da prvi sosed nima nikakršne druge možnosti dostopa do svoje parcele in mu služnosti nimam pravice omejevati. Problem pa se je pojavil pri drugem sosedu, saj ima dostop do svoje parcele že približno 20m prej in mu po mojem mnenju ni potrebno obremenjevati dvorišča (neglede na to, kako si je uredil parcelo). Glede na navedena dejstva vas sprašujem naslednje:

" Ali lahko preko sodišča zahtevam ukinitev služnostne pravice za drugega soseda, saj lahko on, kot sem že prej omenil, na svojo parcelo zavije brez obremenjevanja dvorišča?" In drugo vprašanje:

"Ali bi moral biti jaz, kot dedič po svoji mami ( takrat še ne solastnik ), prisoten pri urejanju tako pomembnega vprašanja, kot je služnostna pravica? Jaz nisem bil o ničemer obveščen!"

Za odgovor se vam najlepše zahvaljujem.

Sandi


ODGOVOR

Služnost se mora izvrševati tako, da čim manj obremenjuje služeče zemljišče.Lastnik služeče stvari lahko zahteva, naj stvarna služnost preneha, če postane nekoristna za uporabo gospodujoče stvari ali če se bistveno spremenijo okoliščine, v katerih je bila ustanovljena. V konkretnem primeru bi bilo glede na dejansko stanje v naravi preveriti možnosti za postavitev zahtevka kot smo ga navedli zgoraj.Služnost dovoli lastnik (oz. lastniki) služečega zemljišča, zato ni potrebno sodelovanje kogarkoli drugega.

Odvetniška pisarna Carmen Dobnik in odvetniki