pravni telefon

POKLIČITE PRAVNIKA NA
090 3213

Vsak dan od 07.00 do 21.00 ure

2,71 €/min za klice iz omrežja Telekom. Za klice iz drugih omrežij ceno določa Vaš operater. Splošni pogoji

  • 95% klicev rešimo takoj
  • večina klicev traja manj kot 3 minute
  • anonimnost zagotovljena
  • 100% strokovnost, v nasprotnem primeru vam strošek klica povrnemo!

Potrebujete pravni nasvet po emailu?Posredovanje pri prodaji

Posredovanje pri prodaji

Stvarno pravo |

VPRAŠANJE

Pri prodaji nepremičnine, ki je v lasti moje mame in njene sestre, vsaka do 1/2, sem na osnovi izraženega interesa obeh lastnic, ustnega dogovora, prevzela odgovornost za posredovanje pri prodaji, kot fizična oseba. Pri tem sem imela določene stroške (pridobivanje dokumentacije, strank, ogledi s strankami, oglaševanje, porabljene ure in čiščenje nepremičnine), kar lahko potrdijo priče oz. objavljeni oglasi. Po 8 mesecih aktivnega posredovanja, sem predlagala vključitev v prodajo tudi nepremičninske agencije, s čemer sta bili obe strani seznanjeni in temu nista nasprotovali. Prišlo je do sestave posredniških pogodb z strani agencij, ki pa jih ena od strani sedaj ne želi podpisati in s tem ustavlja celoten postopek prodaje.

VPRAŠANJE:- ali lahko od navedene strani uveljavljam stroške, ki sem jih imela s tem in jo tožim,- ali gre lahko v tem primeru za storitev kakšnega kaznivega dejanja npr. zavajanja ali goljufije s starni, ki je ustavila zadevo.


ODGOVOR

Odgovor na vaše vprašanje je odvisen zlasti od tega, kaj sta se z naročnikom dogovarjala.V kolikor je bilo namreč dogovorjeno, da posredujete pri prodaji nepremičnine in ste s tem v zvezi imeli določene stroške ali dogovorjeno provizijo, bi se lahko uporabila določila posredniške pogodbe (po Obligacijskem zakoniku) ali pogodbe o naročilu oziroma t.i. mandatne pogodbe.V tem primeru, bi vam namreč naročnik nekatere stroške moral povrniti.

Za več vprašanj in za bolj konkreten odgovor vam predlagamo, da se obrnete na svojega odvetnika.