pravni telefon

POKLIČITE PRAVNIKA NA
090 3213

Vsak dan od 07.00 do 21.00 ure

2,71 €/min za klice iz omrežja Telekom. Za klice iz drugih omrežij ceno določa Vaš operater. Splošni pogoji

  • 95% klicev rešimo takoj
  • večina klicev traja manj kot 3 minute
  • anonimnost zagotovljena
  • 100% strokovnost, v nasprotnem primeru vam strošek klica povrnemo!

Potrebujete pravni nasvet po emailu?


Stvarno pravo

Vse v zvezi z nepremičninami, stvarnimi pravicami, stanovanjskimi razmerji, etažno lastnino, najemom

Prenos lastništva stanovanja
Potrebujem nasvet pri prenosu lastništva nepremičnine. Trenutna lastnica stanovanja je vdova mojega pokojnega očeta, z njo nisva v sorodu. Gospa tudi nima svojih otrok. Kakšne oblike prenosa so možne, glede na najino razmerje, darilna pogodba, kupoprodajna pogodba, tretje.. in kaj je najugodnejša rešitev z vidika plačila davščin? kateri podatki so potrebni? ..

Postopek priposestvovanja služnosti
Leta 1980 nam je bila oduzeta parcela zaradi prestavitev kmetije-širitev Celovške ceste.Takrat nam je bila začasno dodeljena sedanja parcela,katere smo leta 2006 postali dejanski lastniki. Ob gradnji kmetije je nastala makedamska pot,čez sosednjo parcelo v lasti MOL,katero smo vseskozi uporabljali za dostop, od leta 1981.To parcelo je leta 2020 MOL prodal. Novi lastnik je pot zaprl,po parcelni meji je postavil mrežasto gradbeno ograjo. Do svoje parcele imam služnostno pot,ki pa jo nisem u..

Prepoved vožnje skozi moje zemljišče
Po mojem zemljišču poteka cesta oz kolovoz.  Zemljišče je po namenski rabi opredeljeno kot kmetijsko zemljišče, dejansko pa gre za travnik. Cesta ni odmerjena v samostojno parcelo, ni javno dobro, ni občinska. Kljub temu cesto uporabljajo sosedje in ljudje, ki se po njej vozijo. Ali jim lahko to prepovem? ..

Uveljavljanje stroškov za stanovanje
Spoštovani! Ali in kako se uveljavlja stroške za stanovanje, ki mi jih najemnik plačuje hkrati z najemnino? ..

Ali se plača davek za stroške najema?
V najem oddajam stanovanje. Glede stroškov sem se dogovoril z najemnikom za pavšalno ceno 150€/mesec. Ali moram tudi za te stroške plačati davek, saj mi jih najemnik vsak mesec sproti nakazuje na moj TRR.  ..

Lastnik stanovanja je stanovanje, ki sem ga imel v najemu zaklenil
Sem najemnik. Lastnik stanovanja mi je zaklenil stanovanje, ker nisem plačal dveh obrokov najemnime. Ali lahko vdrem v stanovanje, saj so notri še vedno moje stvari? ..
0 komentarji
Vodenje knjige gostov
Pozdravljeni! Naše podjetje se ukvarja z oddajanjem bungalovov v najem. Obveščen sem, da bi morali voditi knjigo gostov (ki je sedaj ne vodimo). Kako je s tem? ..

Stvarna služnost nastane s priposestvovanjem
Sosed želi uveljaviti pravico priposestvovanja na mojem zemljišču. Preko moje parcele z avtomobilom prehaja do parkirišča, ki si ga je uredil delno tudi na moji parceli. Trdi, da tu parkira že 25, kar ni res. Razpolagam z videom iz leta 1996, na katerem je jasno vidno, da parkirišča tedaj še ni imel urejenega, pred hišo pa stoji moj avto. Razpolagam tudi z mailom, v katerem mu dam jasno vedeti, naj si uredi služnost drugje. Ali sta ta dokaza zadostna, da s tožbo ne uspe? ..

Najemodajalečeva pravica vstopa v stanovanje
Najemodajalec je prejšnji teden vstopil v stanovanje, ki nam ga oddaja v najem. O tem nas je sicer predhodno seznanil, nas pa ob vstopu ni bilo doma. Dejal je, da je želel le preveriti ali na stanovanju ni bila povzročena kakšna škoda, sedaj pa vidimo, da je dejansko prebrskal celo stanovanje in naše osebne stvari. To se je kasneje še ponovilo. Kaj naj storimo? ..

Vstop lastnika v najemniško stanovanje
Sem najemnik. Zanima me, ali lahko lastnik stanovanja tudi brez moje vednosti vstopi v stanovanje, ki mi ga je oddal v najem. ..