temno

Sosed povzroča hrup, kaj storiti?

VPRAŠANJE

Živimo v večstanovanjski stavbi s petimi stanovanji. Smo etažni lastniki. Eden povzroča hrup in nemire. Kaj storiti?

ODGOVOR

Spoštovani!

Stanovanjski zakon -1 (Ur. l. RS. št. 69/2003) v 52. členu daje etažnim lastnikom večstanovanjske stavbe, kjer je sprejet hišni red, zoper etažnega lastnika, ki hišni red »grobo krši«, možnost vložitve t.i. izključitvene tožbe. Takšna kršitev šteje za »grobo kršitev« se določi v hišnem redu. Četudi hišni red ni sprejet ali če določil glede kršitev ne vsebuje, pa možnost izključitvene tožbe za etažne lastnike vendarle obstaja in sicer na podlagi 123. člena Stvarnopravnega zakonika (Ur. l. RS. št. 87/2002 in 97/2013), ki določa, da če etažni lastnik ali drug uporabnik posameznega dela v etažni lastnini grobo krši temeljna pravila sosedskega sožitja ali svoje dolžnosti po pogodbi o medsebojnih razmerjih, tako, da je skupnost z njim nevzdržna, lahko etažni lastniki, ki imajo več kot polovico solastniških deležev na skupnih delih, sprejmejo sklep, da se kršilec opomni. Če kršilec kljub opominu nadaljuje s svojim ravnanjem, lahko etažni lastniki, ki imajo več kot polovico solastniških deležev na skupnih delih, sprejmejo sklep, da se vloži tožba za njegovo izključitev in prodajo njegovega posameznega dela. 

»Temeljna pravila sosedskega sožitja« so pravni standard, katerega vsebino sodišče določi v vsakem posameznem primeru posebej. Pojem je raztegljiv, zato svetujemo, da na zboru etažnih lastnikov sprejmete hišni red (če le tega še nimate) ter v njem določite povzročanje hrupa in nemirov, kot jih izvaja zadevni etažni solastnik, kot grobo kršitev. Tako boste imeli zadostno pravno podlago za izključitev kršitelja iz etažnega solastništva, v kolikor stanja ne bi uspeli urediti dogovorno in po mirni poti.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Sorodni prispevki
Piškotke uporabljamo za pravilno delovanje spletne strani in izboljšanje vaših izkušenj. Več informacij najdete na strani Varovanje osebnih podatkov.
Total
0
Share