temno

Uporaba in oviranje občinske poti

VPRAŠANJE

V zemljiški knjigi je vrisana občinska pot. To pot si je pred več leti prisvojil kmet. Pot ne pusti nikomur uporabljati. Na pot je postavil celo silos za krmo. Pot, ki se je nato morala speljati drugje, je 10 metrov stran.

Za dovoz do poti nam je občina izdala odlok, kje imamo dovoz od hiše do občinske poti. Zaradi prestavljene poti je priključek zelo ozek, vstop na cesto pod čudnim nepreglednim kotom… Sedaj se celo dogaja, da na bankino poti kmet nastavlja kamenje, z namenom, da bi nam onemogočal in oteževal dostop na cesto. Poizkusili smo s pogovorom s kmetom, žal noče slišati o ničemer, samo zdere se na nas.

Ali imamo možnost, da se vzpostavi vrisano stanje občinske poti? Kako si lahko pomagamo zoper nastavljenega kamenja? Kdo je pristojen v takšnih primerih.

Za odgovor se vam najlepše zahvaljujemo.

ODGOVOR

Iz vaših navedb je moč razbrati, da je Občinski svet z odlokom uredil novo ureditev na tem območju. Verjetno na predlog kmeta, ki ga omenjate.Kaj storiti? Možnosti je več.

Prva je, da tudi vi in ostali "oškodovanci" daste na Občinski svet vlogo, s katero pojasnite situacijo in zaprosite , da Občinski svet sprejme sklep za vrnitev v prejšnje stanje.

Druga možnost je, da se pred vpisom v zemljiško knjigo (kot sosedi in uporabniki) na sklep sodišča -ki ga očitno še ni- pritožite.

Tretja – Če ste to pot uporabljali dalj časa imate vsaj možnost uveljavljanja služnostne pravice ali pravice do priposestvovanja.

V vsakem primeru pa je dobro, da se obrnete na odvetnika, ki vam bo-glede na dejansko stanje-najbolje svetoval kako ravnati in kateri postopki so najprimernejši v dani situaciji.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Sorodni prispevki
Piškotke uporabljamo za pravilno delovanje spletne strani in izboljšanje vaših izkušenj. Več informacij najdete na strani Varovanje osebnih podatkov.
Total
0
Share