temno

Preživnina za invalidnega otroka

VPRAŠANJE

Sem oče invalidnega otroka (cerebralna paraliza), ki bo kmalu dopolnil 18. let. Zanj redno plačujem preživnino vsa leta. V ostalem času je v domači oskrbi, zanj skrbi njegova mati. Kot mi je znano, bo s polnoletnostjo pridobil pravico do nadomestila za invalidnost in dodatka za nego, kot oseba s posebnimi potrebami. Sam sem si ustvaril družino, z ženo imam dva otroka, hčerka je v OŠ, sin pa v vrtcu, preživnino pa kljub dvema otrokoma plačujem isto. Zanima me, ali sem še dolžan plačevati preživnino in ali lahko v podjetju kjer sem zaposlen zahtevam, da mi prenehajo odtegovati preživnino od plače ( na CSD sem takrat izrazil željo, da mi bolj ustreza, če mi znesek za preživnino trgajo od plače in nakazujejo materi!!)??

V pričakovanju odgovora Vas lepo pozdravljam!

ODGOVOR

Po zakonu o družbenem varstvu duševno in telesno prizadetih oseb pridobijo status invalida prizadete osebe z 18. letom starosti oziroma z dnem ugotovitve invalidnosti. Nadomestilo za invalidnost pridobi prizadeta oseba ne glede na socialno stanje oziroma cenzus družinskega člana.

Če invalidna oseba, ki prejema nadomestilo invalidnost, potrebuje pomoč druge osebe pri opravljanju življenjskih funkcij, lahko uveljavlja tudi pravico do dodatka za tujo nego in pomoč.

Glede obveznosti plačevanja preživnine invalidnih otrok po njihovi polnoletnosti,  pa je trenutno potrebno upoštevati ustavno odločbo številka: U-I-11/07-45 z dne 13.12.2007, saj obstaja na področju plačevanja preživnine trenutno pravna praznina. Navedena odločba določa naslednje:Ustavno sodišče je za čas do odprave ugotovljene neustavnosti določilo tudi način izvršitve. Ocenilo je namreč, da je socialni položaj obravnavane skupine invalidov zaradi njihove eksistencialne ogroženosti treba začasno urediti. Zato je odločilo, da obstaja do odprave ugotovljene neustavnosti preživninska obveznost staršev do svojih invalidnih otrok tudi po doseženi polnoletnosti, kot jo je urejal 123. člen ZZZDR pred ZZZDR-C (4. točka izreka). Po oceni Ustavnega sodišča je namreč nujno, da se v času do oprave ugotovljenega ustavnega neskladja obravnavani skupini invalidov zagotovi položaj, ki so ga imeli pred uveljavitvijo ZZZDR-C.

Ustavno sodišče poudarja, da se pri tem ni spuščalo v vprašanje, ali in koliko bi prej veljavna zakonska ureditev preživninske obveznosti staršev sicer prestala ustavno presojo z vidika načela enakosti pred zakonom (drugi odstavek 14. člena Ustave).

V kolikor se vam je finančno stanje po določitvi preživnine spremenilo oziroma ste dolžni preživljati še druge mladoletne otroke, pa vam predlagamo, da podate predlog za znižanje višine preživnine na pristojno sodišče, kjer navedete svoje razloge. 

Lepo vas pozdravljamo in vam želimo vse najlepše.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Sorodni prispevki
Piškotke uporabljamo za pravilno delovanje spletne strani in izboljšanje vaših izkušenj. Več informacij najdete na strani Varovanje osebnih podatkov.
Total
0
Share