temno

Darilna pogodba ter nujni delež

VPRAŠANJE

Spoštovani,

oče bi želel z darilno pogodbo prepisati name vikend. Vikend je bil pridobljen v času zakonske zveze z mojo mamo (njegova druga žena) ter mu je pripadel s sodno poravnavo ob ločitvi. Iz prvega zakona ima sina, mojega polbrata, za katerega je plačeval preživnino. Omogočil mu je, da je po Jazbinškovem zakonu odkupil stanovanje babice ter stanovanje, katerega mu je dodelilo podjetje ob ločitvi od moje mame in ga je polbrat medtem tudi že prodal. Oče drugih nepremičnin nima, živi pa v stanovanju od babice, katerega lastnik je polbrat.

Kako je z bratovim nujnim deležem na vikendu, katerega bi name rad z darilno pogodbo prepisal oče?

Kako je v primeru, da z očetom skleneva kupoprodajno pogodbo?

Hvala za odgovor in lepo pozdravljeni.

ODGOVOR

V primeru prikrajšanja nujnega deleža lahko zakoniti dediči zahtevajo vračilo darila.

Če je prikrajšan nujni delež, se oporočna razpolaganja zmanjšajo, darila pa vrnejo, kolikor je potrebno, da se dopolni nujni delež.

Vračajo se samo darila, ki so bila dana zakonitim dedičem (vi ste zakoniti dedič), drugim osebam pa samo darila, ki so bila dana v zadnjem letu življenja.

Ker v vašem vprašanju ne navedete natančno, na kakšen način je vaš oče omogočil vašemu bratu odkup stanovanja  (odplačno ali neodplačno), vam predlagamo, da v izogib kasnejšemu vračanju daril, z očetom skleneta izročilno pogodbo (če bo sodeloval tudi vaš brat) ali pogodbo o dosmrtnem preživljanju, s katero se zavežete, da boste do smrti skrbeli za očeta, on pa bo na vas po smrti prenesel lastninsko pravico na nepremičnini. Navedena pravna posla sta primernejša (štejeta se za odplačna – saj bi za očeta skrbeli…) kasnejša izpodbijanja pa bi bila onemogočena.

Možno je seveda skleniti tudi prodajno pogodbo, s katero bi bili tudi varovani – le kupnina bi morala biti  poravnana.

Razlika med zgoraj navedenima pogodbama je le ta, da pri prvih dveh ne bi bili obdavčeni, ker ste z očetom prvi dedni red, pri kupoprodajni pogodbi pa boste morali poravnati 2 % davek.

Želimo vam veliko uspehov in vas lepo pozdravljamo.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Sorodni prispevki
Piškotke uporabljamo za pravilno delovanje spletne strani in izboljšanje vaših izkušenj. Več informacij najdete na strani Varovanje osebnih podatkov.
Total
0
Share