pravni telefon

POKLIČITE PRAVNIKA NA
090 3213

Vsak dan od 07.00 do 21.00 ure

2,71 €/min za klice iz omrežja Telekom. Za klice iz drugih omrežij ceno določa Vaš operater. Splošni pogoji

  • 95% klicev rešimo takoj
  • večina klicev traja manj kot 3 minute
  • anonimnost zagotovljena
  • 100% strokovnost, v nasprotnem primeru vam strošek klica povrnemo!

Potrebujete pravni nasvet po emailu?


Okoljsko pravo

Vse v zvezi z urejanjem okolja in dovoljenji

Odkup solastniškega deleža parcele
Sem lastnik zaščitene kmetije in želim od soseda, lastnika nezaščitene kmetije kupiti v naravi določen del, po OPN kot gozd opredeljene parcele. Ker je parcela manjša od 5 ha jo ne moreva geodetsko razdeliti v dva dela. Ali lahko preko postopka na UE odkupim dogovorjen solastniški delež, "mejo" in rabo v naravi pa dogovoriva z medsebojnim dogovorom? ..

Tipično! Spor s sosedom zaradi meje
Spoštovani! Konec septembra 2015 je bila postavitev meje naše parcele (vrt, sadovnjak, otroška igrala) z enim od sosedov dokončna (pritožba zoper odločbo geodetske uprave je bila zavrnjena, tožba pa ni bila vložena). Sosedova ''ograja'' (dolžine pribl. 15 metrov, preraščema z bršljanom in drugim rastlinjem, strohnjeni količki, zvrnjena...) je ležala pribl. 0,5m na našem. Zadnji teden v marcu 2016 smo to ograjo odstranili (sčistili in naravnali smo mrežo, jo navili na količke in jo odložili k ..
0 komentarji
Uporaba in oviranje občinske poti
V zemljiški knjigi je vrisana občinska pot. To pot si je pred več leti prisvojil kmet. Pot ne pusti nikomur uporabljati. Na pot je postavil celo silos za krmo. Pot, ki se je nato morala speljati drugje, je 10 metrov stran. Za dovoz do poti nam je občina izdala odlok, kje imamo dovoz od hiše do občinske poti. Zaradi prestavljene poti je priključek zelo ozek, vstop na cesto pod čudnim nepreglednim kotom... Sedaj se celo dogaja, da na bankino poti kmet nastavlja kamenje, z namenom, da bi nam..
0 komentarji
Nepravilno parkiranje na zasneženem parkirišču
21.3.2007 sem nepravilno parkiral na ulici, ki je namenjena za parkiranje kjer se parkirnina plačuje z parkirnim listkom katerega nisem kupil, saj parkirne površine niso bile počiščene in sem parkiral v kup snega. Dobil sem obvestilo redarstva, plačilni nalog pa sem dobil na dom 4.6.2007. Napisal sem pritozbo na plačilni nalog, da pač parkirna mesta niso bila počiščena, sedaj 15.7.2008 pa sem dobil domov odločbo, da je moja pritožba zavrnjena in moram plačati stroške postopka 45 EUR in 40 EUR..
0 komentarji
Parcela brez dostopa poti
Do lani je imela moja parcela dostop preko sosednje, lani pa je sosed prodal novemu lastniku parcelo,ta je zgradil hišo in prekinil pot do moje oz. naslednjih parcel. Pot ni bila vrisana in ni bila vpisana služnostna pravica. Ostale parcele sicer imajo dostop s spodnje strani, moja pa od sedaj nikjer. Kako si lahko uredim dostop do parcele oziroma ali lahko s kakšno pričo dokazuje prejšnjo pot in zahtevam dodelitev poti. Hvala za odgovore. ..
0 komentarji
Služnost
04.04.2012
Pozdravljeni! Pred dobrim letom sem od staršev podedoval zemljišče in stanovanjsko hišo v kateri živim že več, kot trideset let. Vstop v hišo in prizidek garaže pa je mogoč le preko sosedovega zemljišča, ki leži med občinsko potjo ter mojim zemljiščem ter je skoraj v celoti asvaltirano saj je to pot, ki jo sosed uporablja za dostop do hiše. Težava se je pričela pojavljati, ko je sosed izrazil željo, da odstranim stopnice, ki vodijo na ostrešje garaže. To so tri kovinske stopnice, ki s..
0 komentarji
Postavitev igral pred gostinskim lokalom
V strnjenem "spalnem" naselju mejimo na gostinski lokal. Lastnik oz. najemnik je postavil nekaj otroških igral za otroke gostov, ki zahajajo v lokal.Igrala so postavljena manj kot dva metra od parcelne meje.1.) Zanima me, kakšne pogoje mora izpolnjevati lastnik ali najemnik lokala, da postavi igrala. 2.) Kakšne pravice imamo kot najbližji sosedi, da ta igrala od našega stanovanja oddaljimo ali da se ta igrala odstranijo. Morda se čudno sliši, a tudi hrup , ki ga dan za dnem povzroča o..
0 komentarji
Nakup zemljišča - sadovnjak
Ali sadovnjak spada med kmetijska zeljišča ? Od občine kupujemo zemljo. Bila je uradna cenitev. Sedaj v pogodbi je navedena cena parcele + dodatno davek, ki ceno parcele poveča. Ali moramo plačati davek. Nobena pogodba do sedaj ni bila podpisana. ..
0 komentarji
Zemljiška knjiga
Kakšen je postopek, če pride do nepravilnega vpisa v zemljiško knjigo in od tega je minilo že nekaj let. Je dovolj vložiti ugovor? ..
0 komentarji
Objava slike lokala v medijih
Zanima me če mediji lahko objavijo sliko mojega lokala,brez mojega soglasja v katerem se blati ugled vseh gostincev in nas vse mečejo v isti koš. Omenim naj, da v kraju nisem edini gostinec vendar je v članku objavljena slika mojega lokala. Prav tako menim, da mi je s tem prizadejana škoda.Vsi domačini so prepoznali, da je na sliki moj lokal in me sedaj sprašujejo če sem res tako problematičen. Povem tudi to da v 20 letih delovanja policija ni posredovala niti enkrat in da sem edin gostinec v..
0 komentarji