pravni telefon

POKLIČITE PRAVNIKA NA
090 3213

Vsak dan od 07.00 do 21.00 ure

2,71 €/min za klice iz omrežja Telekom. Za klice iz drugih omrežij ceno določa Vaš operater. Splošni pogoji

  • 95% klicev rešimo takoj
  • večina klicev traja manj kot 3 minute
  • anonimnost zagotovljena
  • 100% strokovnost, v nasprotnem primeru vam strošek klica povrnemo!

Potrebujete pravni nasvet po emailu?Pravilnost postopka

Pravilnost postopka

Kazensko pravo |

VPRAŠANJE

Po 10 letih sem se vrnil iz tujine v Slovenijo, kjer me je cakalo pismo, naj se javim na sodiscu glede neplacevanja prezivnine. Na zaslisanju mi je bil odvzet potni list ter sem bil obvescen, da imam 2 uri casa, da si najdem pravnega zastonika ali, da se zagovarjam sam. Ker v casu dveh ur v mesecu avgustu nisem uspel najti nobenega odvetnika sem privolil, da se zagovarjam sam. Po 14 dneh sem dobil Sodbo in vrnjen potni list.

Zanima me, ce je bil pravni postopek pravilen glede na to, da sem se moral zagovarjati sam. Ker zivim v tujini in nisem seznanjem s pravnimi postopki v Sloveniji, vas prosim, ce mi lahko svetujete kam se lahko obrnem za nadaljno pomoc.


ODGOVOR

Odgovor na vprašanje je odvisen od dejstva, ali je bila navzočnost zagovornika na glavni obravnavi oz. pri vašem zaslišanju nujna. O tem, kdaj je vaša navzočnost nujna si lahko preberete v 70. členu Zakona o kazenskem postopku (ter na nekaterih drugih mestih istega zakona), ki je dostopen na spletu www.zakonodaja.gov.si

Poleg navedenega moti dejstvo, da je postopek, vsaj po vaših navedbah, tekel brez vaše navzočnosti, kar lahko predstavlja razlog za izpodbijanje izdane sodbe. Sodišče je moralo namreč izvesti celoten dokazni postopek brez vas, pri tem pa razloge za sojenje v nenavzočnosti v sodbi opravičiti. V kolikor tega ni storila s prepričljivo argumentacijo, to lahko predstavlja razlog za nezakonitost sodbe.