pravni telefon

POKLIČITE PRAVNIKA NA
090 3213

Vsak dan od 07.00 do 21.00 ure

2,71 €/min za klice iz omrežja Telekom. Za klice iz drugih omrežij ceno določa Vaš operater. Splošni pogoji

  • 95% klicev rešimo takoj
  • večina klicev traja manj kot 3 minute
  • anonimnost zagotovljena
  • 100% strokovnost, v nasprotnem primeru vam strošek klica povrnemo!

Potrebujete pravni nasvet po emailu?Otroka v posvojitev

Otroka v posvojitev

Družinsko pravo |

VPRAŠANJE

Z možem sva v tako hudi finančni situaciji, da razmišljava, da bi otroka zaupala drugim osebam v posvojitev. Misliva, da bi za sina bilo to bilo najbolje, saj sama ne zmoreva dostojno poskrbeti za njegov razvoj. Ali bi to bilo možno?


ODGOVOR

Spoštovani!

To je vsekakor možno. Bi pa se s posvojitvijo med vašim sinom (ter njegovimi morebitnimi potomci) in posvojiteljema in njegovimi sorodniki ustvarila enaka razmerja kakor veljajo med sorodniki. Z razmerje do vas bi s posvojitvijo bilo prekinjeno.

Kot starša morata v posvojitev privoliti pred centrom za socialno delo ali sodiščem. Če otrok še ni dopolnil osem tednov starosti, morata privolitev po osmih tednih starosti otroka ponovno potrditi, sicer privolitev ne bo imela pravnega učinka. Posvojitev vašega sina bo za tem mogoča po preteku šestih mesecev od vaše privolitve v posvojitev (izjemoma tudi pred pretekom tega roka, če sodišče ugotovi, da bi bilo to v korist otroka). Center za socialno delo bo, ko bodo izpolnjeni navedeni pogoji za posvojitev, vašega sina vpisal v centralno zbirko podatkov o otrocih, ki potrebujejo posvojitev.