pravni telefon

POKLIČITE PRAVNIKA NA
090 3213

Vsak dan od 07.00 do 21.00 ure

2,71 €/min za klice iz omrežja Telekom. Za klice iz drugih omrežij ceno določa Vaš operater. Splošni pogoji

  • 95% klicev rešimo takoj
  • večina klicev traja manj kot 3 minute
  • anonimnost zagotovljena
  • 100% strokovnost, v nasprotnem primeru vam strošek klica povrnemo!

Potrebujete pravni nasvet po emailu?Preživnina

Preživnina

Družinsko pravo |

VPRAŠANJE

Moja zgodba je taka:

s fantom sva uredila preživnino ker nisva živela skupaj in ker so tako rekli na centru za socialno delo. Ker sva se v tem času odločila, da bova živela skupaj in, da bo partner uredil stanovanje za našo družinico, sem mu rekla, da mu preživnine ni treba plačevati, saj bo uredil stanovanje in bo denar potreboval. Ker pa se v letu dni ni premaknilo nič in ker mu je bilo vedno bolj do pijače in kajenja marihuane, seveda tudi denarja za stanovanje ni bilo.

Tako ni uredil stanovanja in tudi preživnine ni plačeval. Seveda je prišlo do spora in, ker se do mene obnaša zelo nespoštljivo, recimo temu verbalna zloraba (ki včasih prizadane bolj kot fizična), me zanima kaj mi preostane. Sam zahteva, da mu jaz otroka vozim k njemu, kljub temu, da sama nimam avtomobila, saj sem še študentka, tik pred diplomo. Otroka pa samega ne upam pustiti pri njemu, ker nevem v kakšnem stanju bo, da ne bo s tem ogrožal lastnega otroka. V tem času ko sva bila skupaj tudi ni kazal dosti interesa do otroka. Naj še omenim, da je trenutna preživnina 101 €.

Najlepše se vam zahvaljujem za odgovor


ODGOVOR

V rokah imate verjetno Sklep Centra za socialno delo. Tam ni navedena le višina preživnine, pač pa tudi roki kdaj jo mora vaš bivši partner plačevati. In kakšne so njegove pravice glede stikov. Če ni plačeval preživnine, je to izvršljivi naslov za tožbo, s katero lahko izterjate vse zaostale preživnine.

Prepoved stikov pa lahko izda pristojni Center za socialno delo. Pomagalo bi, da jim posredujete kakršno koli informacijo o njegovih odvisnostih.