pravni telefon

POKLIČITE PRAVNIKA NA
090 3213

Vsak dan od 07.00 do 21.00 ure

2,71 €/min za klice iz omrežja Telekom. Za klice iz drugih omrežij ceno določa Vaš operater. Splošni pogoji

  • 95% klicev rešimo takoj
  • večina klicev traja manj kot 3 minute
  • anonimnost zagotovljena
  • 100% strokovnost, v nasprotnem primeru vam strošek klica povrnemo!

Potrebujete pravni nasvet po emailu?Pravica do vzgoje otroka

Pravica do vzgoje otroka

Družinsko pravo |

VPRAŠANJE

Z bivšim partnerjem (nikoli nisva bila poročena) imam dve leti staro hčer. Sem še študentka, bivši partner pa že ima zaposlitev. Sedaj zahteva, da se hči dodeli njemu. Mislim, da bi jaz bolje vzgajala otroka kot on, četudi on že ima službo, jaz pa še ne. Ali mi lahko vseeno odvzamejo pravico do vzgoje otroka in otroka predodelijo njemu?


ODGOVOR

Spoštovani!

Nova sodna odločitev glede vzgoje in varstva otroka je vsekakor mogoča, pri odločitvi kateremu od staršev se otrok zaupa v vzgojo in varstvo, pa sodišče zasleduje v prvi vrsti otrokovo korist. 

Sodišče bo dodelilo pravico do vzgoje in varstva otroka tistemu od staršev, za katerega smatra, da bi ob njem otrokov telesni, duševni in osebnostni razvoj bil boljši kot pri drugem. Materialno stanje starša na to nima odločilnega vpliva. Ključno je, kateri od staršev je bolj primeren za vzgojo otroka v smislu spodbujanja njegovega razvoja in razvijanja osebnosti. Namreč četudi bi finančno stanje slednjega starša morda bilo slabše kot finančno stanje drugega starša, se takšno stanje z vidika otrokove oskrbe nadomesti z določitvijo otrokove preživnine. A ne glede na to je poleg primernosti vsakega posameznega od staršev za vzgojo in varstvo otroka relevantna tudi okoliščina primernosti otrokovega bivalnega okolja ter druge objektivne okoliščine, kot je na primer oddaljenost bivališča otroka od vrtca ali šole ipd. 

Če bi sodišče lahko ocenilo, da ste vi bolj primerni in sposobni zagotavljati otrokov telesni in osebnostni razvoja, imate torej dobre možnosti, da do predodelitve otroka vseeno ne pride, četudi ste morda sami še brez rednih prihodkov.