pravni telefon

POKLIČITE PRAVNIKA NA
090 3213

Vsak dan od 07.00 do 21.00 ure

2,71 €/min za klice iz omrežja Telekom. Za klice iz drugih omrežij ceno določa Vaš operater. Splošni pogoji

  • 95% klicev rešimo takoj
  • večina klicev traja manj kot 3 minute
  • anonimnost zagotovljena
  • 100% strokovnost, v nasprotnem primeru vam strošek klica povrnemo!

Potrebujete pravni nasvet po emailu?CSD in Skrbništvo za posebne primere

CSD in Skrbništvo za posebne primere

Družinsko pravo |

VPRAŠANJE

Mama trpi za blažjo obliko demence. Rad bi, da dobi skrbnika. Najraje bi videl, da ji CSD za skrbnika postavi mene, a brat noče podpisati soglasja za to. Kaj naj storim?


ODGOVOR

Spoštovani!

Če gre za blažjo obliko demence, bi bilo najprimernejša oblika skrbništva skrbništvo za posebne primere. To pomeni, da bi CSD imenoval določeno osebo, ki bi bila skrbnik oz. pooblaščenec za točno določene posle ali zadeve vezane na premoženje vaše mame, kateri bi bili navedeni v odločbi CSD o določitvi skrbnika za posebne primere (lahko bi za nekatere od teh poslov bilo zahtevano tudi soglasje oz. odobritev CSD). Če je potomcev več, kot je to v vašem primeru, morajo vsi podati soglasje k določitvi skrbnika. Pri tem pa ne sme iti za šikaniranje.

Če vaš brat noče podati soglasja, ga k temu ne morete prisiliti. Bo pa CSD z njim opravil razgovor, na katerem mu bo predstavil situacijo in ga skušal pregovoriti k najboljši rešitvi. Predvsem pa bo preveril ali so njegovi razlogi za odrek soglasja utemeljeni in razumni. V kolikor razlogi za odrek soglasja niso utemeljeni in razumni in gre le za šikaniranje z bratove strani, vas bo CSD kljub bratovemu nestrinjanju lahko postavil za skrbnika. Končna odločitev o imenovanju skrbnika je namreč na CSD.