pravni telefon

POKLIČITE PRAVNIKA NA
090 3213

Vsak dan od 07.00 do 21.00 ure

2,71 €/min za klice iz omrežja Telekom. Za klice iz drugih omrežij ceno določa Vaš operater. Splošni pogoji

  • 95% klicev rešimo takoj
  • večina klicev traja manj kot 3 minute
  • anonimnost zagotovljena
  • 100% strokovnost, v nasprotnem primeru vam strošek klica povrnemo!

Potrebujete pravni nasvet po emailu?Preživnina za polnoletnega invalidnega otroka

Preživnina za polnoletnega invalidnega otroka

Družinsko pravo |

VPRAŠANJE

Preživnina za polnoletnega invalidnega otroka s svojim dohodkom

Vprašanje:

Rok je od svojega šestega do dvaindvajsetega leta bil v zavodu v Vipavi.Zavod je bil brezplačen, njegova mati, je kot njegova skrbnica, prejemala od mene preživnino, ki je po moji presoji, popolnoma zadoščala, za kritje takratnih njegovih potreb, pa čeprav je po zakonu določeno, da se med roditelji enakomerno porazdelijo stroški za otroka.Poleg preživnine je Rok redno prejemal od mene darila.

Ob polnoletnosti je začel dobivati nadomestilo SPIZ-a, kot invalid. Kljub njegovemu lastnemu prihodku, sem redno plačeval enako višino preživnine kot prej.Ker je v Vipavi zavod za invalidne otroke, Rok pa je že presegel zgornjo mejo za bivanje v takem zavodu in ker v naši bližini ni zavoda za prizadete z cerebralno paralizo, je Rok preživel dve leti pri svoji mami, kjer pa ni mogel več ostati, zaradi družinskih razmer in preobremenjenosti, saj Rok, rabi pomoč, pri večini, življenjsko potrebnih opravilih, zato je njegova mati prejemala verjetno tudi postrežnino.V tem obdobju se je Rok začel zatekati k različnim prijateljem, sosedom in družinam, ki so ga iz usmiljenja gostili.

Obiskoval pa je redno Center Ivančica, Zveze društva za cerebralno paralizo, kjer je poskrbljeno za dnevno varstvo in delovno terapijo, ki je tudi plačana. Tako si je Rok tam prislužil sicer skromen zaslužek cca 70 EUR, ampak dovolj za žepnino.V okviru Zveze društva za cerebralno paralizo se je sprožila humanitarna akcija za zgraditev bivalne skupnosti na Koroškem za potrebe štirih bolnikov z cerebralno paralizo, med katerimi je bil tudi Rok.Tako se je v Dravogradu zgradila hiša Sonček in Rok je končno dobil svoj tako želen prostor v hiši, kjer ima organizirano celodnevno pomoč.


ODGOVOR

Glede na to, da je vaš sin polnoleten, da dobiva redne prihodke preko SPIZ-a in ob tem minimalno tudi sam zasluži z delom v Centru, za sina niste več dolžni plačevati preživnine. Drugo pa je, če sinu sami želite pomagati še naprej in mu občasno ali redno dajati/pokloniti znesek sredstev, ki ga določite sami.