pravni telefon

POKLIČITE PRAVNIKA NA
090 3213

Vsak dan od 07.00 do 21.00 ure

2,71 €/min za klice iz omrežja Telekom. Za klice iz drugih omrežij ceno določa Vaš operater. Splošni pogoji

  • 95% klicev rešimo takoj
  • večina klicev traja manj kot 3 minute
  • anonimnost zagotovljena
  • 100% strokovnost, v nasprotnem primeru vam strošek klica povrnemo!

Potrebujete pravni nasvet po emailu?Preživnina za Dvojčici

Preživnina za Dvojčici

Družinsko pravo |

VPRAŠANJE

Prosim vas za pravni nasvet ,ki ga nujno potrebujem.

Zivim s svojima hcerkama ( dvojcici , ki bosta 22.02. stari 2 leti ) v Avstriji.08.08.08 sem se porocila v avstiji z Avstrijskim drzavljanom, ki pa NI OCE dvojcic .Bio . oce dvojcic , ki je tudi avstrijs. drzavljan zahteve ureditev stikov v Sloveniji- prisotno sodisce Murska Sobota. Jaz pa sem vlozila zahtevek za ureditev prezivnine v Avstriji, kjer sedaj tudi vsi skupaj zivimo s stalnim prebivaliscem.

Kako se lahko oce sklicuje , da bo placal prezivnino od roj. deklic do selitve v Avs . s stalnim prebivaliscem( se pravi od 22.02.07- 01.07.08 ) po Slo zakonu od 01.07.08-naprej ga naj tozim v Avstriji na sodiscu.V poletju , ko sem bila tako obupana sem se povezala z ministerstvom za delo in druzino v Ljubljani in ti so mi poslali e- posto v kateri je pisalo , da po Zakonu o mednarodnem zasebnem pravu in postopku po 42. clen ki ureja razmerja med starsi in otroci se stvari-zadeve predajo in veljajo po zakonu v katerem imama vsi stalno prebivalisce.Kako je sedaj Z obracunom prezivnine??V Avstriji jo dobimo za 3 leta nazaj- jo lahko jaz zahtevam_ kako je to v Slo? In kateri zakon sedaj velja res za nas , v nasem primeru???

Lep pozdrav in v naprej hvala za vas trud in odgovor


ODGOVOR

V Republiki Sloveniji pravica do preživnine ne zastara (plačuje se namreč vnaprej), v 5 letnem roku pa zastara (podobno kot v Avstriji) pravica matere zahtevati povračilo stroškov, ki jih je starš, ki z otrokom živi, plačal namesto drugega starša, ki z otrokom ne živi.Glede uporabe prava pa bi potrebovali informacijo o državljanstvu vseh udeleženih in o njihovih stalnih prebivališčih. Drugo bistveno vprašanje pa je vprašanje pristojnosti slovenskega sodišča.

Za odgovor na ta del pa morate navesti stalno prebivališče otrok, starost otrok in ponovno državljanstva vseh udeleženih.