pravni telefon

POKLIČITE PRAVNIKA NA
090 3213

Vsak dan od 07.00 do 21.00 ure

2,71 €/min za klice iz omrežja Telekom. Za klice iz drugih omrežij ceno določa Vaš operater. Splošni pogoji

  • 95% klicev rešimo takoj
  • večina klicev traja manj kot 3 minute
  • anonimnost zagotovljena
  • 100% strokovnost, v nasprotnem primeru vam strošek klica povrnemo!

Potrebujete pravni nasvet po emailu?Lastništvo nepremičnine

Lastništvo nepremičnine

Družinsko pravo |

VPRAŠANJE

Pozdravljeni!

V maju 2008 sva se z izvenzakonsko partnerko preselila v novo postavljeno hišo. Skupaj bi želela da se vprašanje lastništva pravno uredi in zato vas prosim za nasvet, katere oblike opredelitve lastništva so možne. Jaz sem kupil parcelo in dal denar za nepremičnino (hiša brez notranje opreme), partnerka pa je dela denar za opremo (kuhinja, omare, postelja, kamin..). V denarju je to cca 155.000 € mojega denarja, njenega pa je cca 17.500 €, tj. v cca 12 %. Jaz sem vzel hipotekarni kredit kot edini lastniki parcele in hiše (v zemljiški knjigi sem kot lastnik parcele in hiše zapisan jaz).

V izvenzakonski skupnosti živiva od jul. 2007 in zanima me do kakšnega lastništva je partnerka upravičena po 2 letih izvenzakonske skupnosti? Kako se lastništvo uredi ob poroki? V primeru najine razveze je partnerka upravičena do katerega zneska?

Torej, prosim vas za razpoložljive možnosti pravne ureditve za najino lastništvo.

Hvala!


ODGOVOR

Vse je odvisno od tega, kdaj ste postali lastnik nepremičnine. Če je nepremičnina kupljena v času trajanja zunajzakonske skupnosti, le-ta predstavlja skupno premoženje obeh partnerjev. Res je sicer, da je vaš vložek finančno večji, vendar morate vedeti, da to ni edini kriterij, ki ga presoja sodišče v primeru, da pride do delitve skupnega premoženja.

V kolikor ste nepremičnino kupili še preden vajin odnos s partnerko predstavlja zunajzakonsko skupnost, bi to pomenilo, da ste vi izključni lastnik nepremičnine, partnerka pa ima (v primeru prenehanja skupnosti) zgolj tožbo zaradi neupravičene obogatitve, ne pa lastništva.

Preden bi na vaše vprašanje odgovorili, bi torej potrebovali nekaj več podatkov.