pravni telefon

POKLIČITE PRAVNIKA NA
090 3213

Vsak dan od 07.00 do 22.00 ure

2,71 €/min za klice iz omrežja Telekom. Za klice iz drugih omrežij ceno določa Vaš operater. Splošni pogoji

  • 95% klicev rešimo takoj
  • večina klicev traja manj kot 3 minute
  • anonimnost zagotovljena
  • 100% strokovnost, v nasprotnem primeru vam strošek klica povrnemo!

Potrebujete pravni nasvet po emailu?Ločitev in sprememba otrokovega priimka

Ločitev in sprememba otrokovega priimka

Družinsko pravo |

VPRAŠANJE

Z ženo se po nekaj letih ločujeva. Skupnega premoženja praktično ni, je le en otrok. Zanima me, če lahko žena po ločitvi spremeni otrokov priimek iz mojega v svojega?

Prav tako me zanima, kako je tudi z d.o.o. ki sem ga z družbeniki ustanovil med časom zakona, je upravičena do polovice tega, čeprav ni v podjetju ne delala, niti imela z njim karkoli?


ODGOVOR

Glede na vaše vprašanje o skupnem premoženju in spremembi priimka otroka vam sporočam naslednje.

Za skupno premoženje zakoncev se šteje cleotno premoženje, ki je bilo pridobljeno v času trajanja zakonske zveze z delom. Kar pomeni, da če ste vi v času trajanja zakonske zveze ustanovili d.o.o., predstavlja vaš deleže v navedenem d.o.o. skupno premoženje. Do kakšnega deleža navedenega premoženja je upravičena vaša bivša žena je odvisno od vprašanja v kolikšenm deležu ste vi in ona prispevali k nastanku skupnega premoženja. Po zakonu je delež zakoncev na skupnem premoženju enak razen, če zakonca dokažeta, da sta prispevala k nastanku skupnega premoženja v drugačnem razmerju.

Glede spremembe priimka vam sporočam, da lahko tisti kateremu je otrok dodeljen v vzgojo in preživljanje, kot otrokov zakoniti zastopnik lahko tudi spremeni priimek otroka. Mora pa za to dobiti soglasje od drugega starša. Če tega soglasja ne dobi lahko predlaga, da pri navedenem vprašanju spremembe priimka posreduje pristojni center za socialno delo, ki poskuša doseči med staršema dogovor o spremembi priimka. Če pa je tudi pristojni CSD neuspešen pa se v tem primeru lahko začne postopek pred nepravdnim oddelkom pristojnega okrajnega sodišča.