pravni telefon

POKLIČITE PRAVNIKA NA
090 3213

Vsak dan od 07.00 do 21.00 ure

2,71 €/min za klice iz omrežja Telekom. Za klice iz drugih omrežij ceno določa Vaš operater. Splošni pogoji

  • 95% klicev rešimo takoj
  • večina klicev traja manj kot 3 minute
  • anonimnost zagotovljena
  • 100% strokovnost, v nasprotnem primeru vam strošek klica povrnemo!

Potrebujete pravni nasvet po emailu?Dedovanje zaradi smrti partnerja

Dedovanje zaradi smrti partnerja

Družinsko pravo |

VPRAŠANJE

Z izvenzakonskim partnerjem živiva skupaj 12 let.On ima iz prvega zakona dva sinova,jaz imam hčerko od prej. Živiva na kmetiji, ki je last njegove mame.V zgornjem nadstropju imava stanovanje,ki sta ga naredila partner in njegova bivša žena.Ko sta šla narazen jo je on izplačal, en sin takrat star 6 let je ostal pri njem v skrbništvu. Sedaj je ta sin še vedno pri nama, živimo skupaj.V teh letih sva s partnerjem pridobila nove kmetijske stroje,povečala stalež živali,posodobila kmetijo,obnovila stanovanje.Nisva zaposlena ker se preživljava z delom na kmetiji in strojnimi uslugami.Na kmetiji še živijo partnerjeva sestra,njen partner in njun sin.

Sedaj pa me zanima,če moj partner umre, kdo deduje po njem,v kakšnem deležu ali moram kaj dokazovati in ali me lahko vržejo iz stanovanja?


ODGOVOR

Spoštovani,

v primeru smrti vašega partnerja po njem dedujete vi in njegovi otroci – po enakih deležih.

Vi imate možnost, da na delu zapuščine uveljavljate svoj solastniški delež, pridobljen z delom v času trajanja skupnosti.

Z obnovo lastninske pravice niste pridobili, imate pa iz tega naslova terjatev. Načeloma se lahko zgodi, da zahtevajo vašo izselitev. Na strojih in živini ste pridobili lastninsko pravico, kar boste morali v primeru spora dokazati.