pravni telefon

POKLIČITE PRAVNIKA NA
090 3213

Vsak dan od 07.00 do 21.00 ure

2,71 €/min za klice iz omrežja Telekom. Za klice iz drugih omrežij ceno določa Vaš operater. Splošni pogoji

  • 95% klicev rešimo takoj
  • večina klicev traja manj kot 3 minute
  • anonimnost zagotovljena
  • 100% strokovnost, v nasprotnem primeru vam strošek klica povrnemo!

Potrebujete pravni nasvet po emailu?Delodajalcu vrniti stroške izobrževanja

Delodajalcu vrniti stroške izobrževanja

Delovno pravo |

VPRAŠANJE

Z delodajalcem sem sklenil pogodbo o izobraževanju, v kateri je določeno, da mu moram v primeru, če prekinem zaposlitev po svoji volji ali krivdi, povrniti 5000 EUR stroškov, ki naj bi jih imel z mojim izobraževanjem. Če dam odpoved, ali mu moram to plačati?


ODGOVOR

Spoštovani!
 
V kolikor tako pogodba določa, ste ob izpolnitvi pogodbenih pogojev delodajalcu žal dolžni vrniti stroške izobraževanja. Stroške se dolžni vrniti le, če sami podate redno odpoved delovnega razmerja, če vam delodajalec odpove pogodbo o zaposlitvi iz krivdnega razloga ali če vam poda izredno odpoved delovnega razmerja. Striktno jezikovno tolmačeno bi bili dolžni povrniti stroške izobraževanja tudi v primeru soglasne odpovedi delovnega razmerja, saj bi tudi v tem primeru delovno razmerje prenehalo po vaši volji, a bi se v tem primeru z delodajalcem lahko dogovorila tudi drugače.
 
Opozorili pa bi vas na dejstvo, da bi bili v primeru vrnitve stroškov delodajalcu dolžni povrniti le stroške, ki jih je ta dejansko plačal za vaše izobraževanje, ne pa zgolj pavšalno predvideno vsoto navedeno v pogodbi. Ta vsota je lahko nižja od 5.000 EUR, ne more pa biti višja. V primeru povrnitve stroškov vam zato svetujemo, da delodajalca pozovete na predložitev plačanih računov.