pravni telefon

POKLIČITE PRAVNIKA NA
090 3213

Vsak dan od 07.00 do 21.00 ure

2,71 €/min za klice iz omrežja Telekom. Za klice iz drugih omrežij ceno določa Vaš operater. Splošni pogoji

  • 95% klicev rešimo takoj
  • večina klicev traja manj kot 3 minute
  • anonimnost zagotovljena
  • 100% strokovnost, v nasprotnem primeru vam strošek klica povrnemo!

Potrebujete pravni nasvet po emailu?Pravica delavca invalida

Pravica delavca invalida

Delovno pravo |

VPRAŠANJE

Imela bi vprašanje glede pravice delavca, kateremu se je pripetila nezgoda na del. mestu in sicer prišlo je do poškodbe kolenskih vezi.Po dveh letih bolniškega steleža, po opravljenih številnih posegih in preiskavah je bil predsatvljen na inv. komisiji, ki mu je priznala , da je invalid III. kategorije.Z njihove strani je bilo podano, da trenutno delovno mesto , ki ga je opravljal ni več primerno za njega, ter da je delodajalec primoran zagotoviti tako del. mesto, ki ustreza kriterijem, ki jih je izpostavila komisija. Z strani delodajalca ni prišlo do pritožbe v možnem petnajstdnevnem pritožbenem roku na samo odločbo. Z 1.6 bi moral nastopiti na delo, vendar je bil odgovor delodajalca, da nimajo ustreznega delovnega mesta, ter da je od tega dne naprej na čakanju.

Kakšna je pravica delavca v tem primeru, kaj lahko stori, na koga se lahko obrne.Za povrh vsega tega pa je dobil še novo odločbo z ZPIZ-a, da mu trenutno ne pripada nadomestilo za invalidnost , ker ni nastopil na delovno mesto. Kaj storiti v tem primeru?


ODGOVOR

Najprej se lahko ta zaposleni obrne na Delovnega inšpektorja. Le-ta bo opravil ogled-pregled firme in odločil ali obstaja delovno mesto, primerno invalidu III. Kategorije. Če takšnega delovnega mesta dejansko ni, pa je delodajalec storil prav, ker pač ni mogel delavcu zagotoviti ustreznega delovnega mesta. In ga je napotil na čakanje.