pravni telefon

POKLIČITE PRAVNIKA NA
090 3213

Vsak dan od 07.00 do 21.00 ure

2,71 €/min za klice iz omrežja Telekom. Za klice iz drugih omrežij ceno določa Vaš operater. Splošni pogoji

  • 95% klicev rešimo takoj
  • večina klicev traja manj kot 3 minute
  • anonimnost zagotovljena
  • 100% strokovnost, v nasprotnem primeru vam strošek klica povrnemo!

Potrebujete pravni nasvet po emailu?Zaposlite lahko upokojenca in le ta obdrži pokojnino

Zaposlite lahko upokojenca in le ta obdrži pokojnino

Delovno pravo |

VPRAŠANJE

Pozdravljeni!

Z možem sva upokojenca, prejemava vsak po 700 EUR pokojnine. Mož ima podjetje v katerem je sam in še dela, a vse neformalno. Tudi sama mu kdaj pomagam. Rada bi, da se opravljanje dela nekako pravno uredi, a ne bi rada izgubila pokojnine. Kaj predlagate?


ODGOVOR

Spoštovani! 

Svetujemo vam, da se opravljanje dela v družbi formalizira kot delo na podlagi pogodbe o opravljanju začasnega ali občasnega dela upokojencev. Iz vašega vprašanja sklepamo, da družba nima zaposlenega nobenega delavca. V tem primeru  lahko kot upokojenec ali upokojenka, na podlagi omenjene pogodbe, opravljate delo v družbi v obsegu največ 60 ur v koledarskem mesecu (neizkoriščenih ur preteklega meseca ne morete prenašati v naslednji koledarski mesec). Za to obliko dela pa velja omejitev, kar se tiče višina urne postavke in maksimalne možne višine prihodka. Urna postavka se usklajuje z rastjo minimalne plače v Republiki Sloveniji, kot jo določa zakon, ki ureja minimalno plačo. V letu 2019 je znaša 4,76 EUR, najvišji skupni dohodek za opravljeno začasno ali občasno delo pa v koledarskem letu 2019 ne sme presegati 7.127,68 EUR.

Na podlagi dela po pogodbi o opravljanju začasnega ali občasnega dela upokojencev ne bi  bili obvezno pokojninsko in invalidsko zavarovani, dodaten dohodek pa tudi ne bi vplival na uživanje vaše pokojnine. Sprememba bi bila le plačilo davka oz. dohodnine, saj se tovrstni dohodek šteje kot dohodek iz drugega pogodbenega razmerja in ga je potrebno upoštevati pri dohodninski napovedi.