pravni telefon

POKLIČITE PRAVNIKA NA
090 3213

Vsak dan od 07.00 do 21.00 ure

2,71 €/min za klice iz omrežja Telekom. Za klice iz drugih omrežij ceno določa Vaš operater. Splošni pogoji

  • 95% klicev rešimo takoj
  • večina klicev traja manj kot 3 minute
  • anonimnost zagotovljena
  • 100% strokovnost, v nasprotnem primeru vam strošek klica povrnemo!

Potrebujete pravni nasvet po emailu?Odpoved in odpravnina

Odpoved in odpravnina

Delovno pravo |

VPRAŠANJE

 Prejel sem odpoved delovnega razmerja. V podjetju sem delal pet let in pol. Kakšna odpravnina mi pripada po zakonu? Podjetje mi noče izplačati nobene odpravnine, češ, da so v prisilni poravnavi in da ni denarja.


ODGOVOR

Spoštovani!

 

Po petih letih in pol dela pri vašem delodajalcu (in njegovih pravnih prednikih) vam po zakonu pripada odpravnina v minimalni višini 1,1 povprečne mesečne plače, ki ste jo ali ki bi jo prejeli, če bi delali, v zadnjih treh mesecih pred odpovedjo.

Dejstvo je, da se v postopku prisilne poravnave delavcu lahko izplača tudi nižja odpravnina od zakonsko predpisanega minimuma (dogovorita se lahko tudi glede posebne oblike izplačila odpravnine, saj mora sicer ta biti delavcu izplačana od prenehanju pogodbe o zaposlitvi), a mora za tak odklon od predpisanega minimuma obstajati pisno soglasje obeh strank delovnega razmerja, prav tako pa morata biti kumulativno izpolnjena dodatna pogoja in sicer, da je delodajalec v postopku prisilne poravnave in da bi izplačilo odpravnine lahko ogrozilo obstoj večjega števila delovnih mest pri njem.