pravni telefon

POKLIČITE PRAVNIKA NA
090 3213

Vsak dan od 07.00 do 21.00 ure

2,71 €/min za klice iz omrežja Telekom. Za klice iz drugih omrežij ceno določa Vaš operater. Splošni pogoji

  • 95% klicev rešimo takoj
  • večina klicev traja manj kot 3 minute
  • anonimnost zagotovljena
  • 100% strokovnost, v nasprotnem primeru vam strošek klica povrnemo!

Potrebujete pravni nasvet po emailu?Koliko mi pripada počitka med delom

Koliko mi pripada počitka med delom

Delovno pravo |

VPRAŠANJE

Pozdravljeni,

zanima me glede pravice do počitka med dvema delovnima dnevoma (koliko mi pripada) in ali drži, da imam pravico do enega prostega dneva na teden?

Ali lahko od delodajalca zahtevam, da imam vsako nedeljo prost dan?
 


ODGOVOR

Spoštovani!

Načeloma vsakemu delavcu v obdobju 24 ur pripada pravica do počitka v nepretrganem trajanju najmanj 12 ur. To ne velja, če je delovni čas delavca neenakomerno razporejen (ali začasno prerazporejen). V tem primeru ima delavec v obdobju 24 ur pravico do počitka v nepretrganem trajanju 11 ur.

V obdobju sedmih zaporednih dni ima delavec poleg pravice do dnevnega počitka tudi pravico do počitka v trajanju najmanj 24 neprekinjenih ur. Če organizacija dela pri delodajalcu terja delo na nedeljo (ki je v Sloveniji po običaju dan tedenskega počitka), delavec ne more zahtevati, da ima vsako nedeljo prost dan. Delavec pa lahko zahteva, da mu delodajalec zagotovi ustrezen tedenski počitek (24 ur v sedmih dneh). Ker se šteje delo v nedeljo po zakonu za delo v manj ugodnem delovnem času, pa pripada delavcu, ki dela v nedeljo tudi dodatek v višini, ki jo določa kolektivna pogodba dejavnosti.