pravni telefon

POKLIČITE PRAVNIKA NA
090 3213

Vsak dan od 07.00 do 21.00 ure

2,71 €/min za klice iz omrežja Telekom. Za klice iz drugih omrežij ceno določa Vaš operater. Splošni pogoji

  • 95% klicev rešimo takoj
  • večina klicev traja manj kot 3 minute
  • anonimnost zagotovljena
  • 100% strokovnost, v nasprotnem primeru vam strošek klica povrnemo!

Potrebujete pravni nasvet po emailu?Povračilo stroškov zaradi spremembe lokacije

Povračilo stroškov zaradi spremembe lokacije

Delovno pravo |

VPRAŠANJE

Imam problem glede povračila stroškov prevoza na delo. Moje prvo delovno mesto je bilo v Ljubljani, ko pa sem se preselil v Maribor (na novem naslovu sem tudi stalno prijavljen), so me premestili v podružnico v Mariboru. Delodajalec mi sedaj noče izplačevati novih stroškov prevoza na delo.

Obrazložitev delodajalca je ta, da me še vedno stroškovno vodijo pod Ljubljano in da mi niso dolžni pokriti stroškov prevoza, ker sem se preselil na lastno željo. Dobim samo nekaj deset EUR za prevoz na mesec. Obrnil sem se že na inšpektorat za delo, kjer so mi sporočili, da je kaznivo dejanje, če delodajalec ne poravna teh stroškov.


ODGOVOR

Zakon o delovnih razmerjih -1 določa, da se mora mora v primerih spremembe kraja opravljanja dela skleniti nova pogodba o zaposlitvi. Ker se je spremenil kraj opravljanja dela, bi tako z delodajalcem morali skleniti novo pogodbo o zaposlitvi. V novi pogodbi o zaposlitvi bi morali navesti vaš novi naslov, saj imate na novem naslovu tudi uradno prijavljeno stalno prebivališče.
 
Delodajalec bi vam v okviru tako nastalega novega delovnega razmerja moral povrniti stroške za prevoz z dela (za razdaljo od vašega novega prebivališča do novega delovnega mesta), saj je to njegova zakonska dolžnost, določena v 130. členu Zakona o delovnih razmerjih - 1. Če vam delodajalec ne plačuje stroškov za prevoz, ravna protizakonito, zato lahko povračilo potnih stroškov zahtevate v delovnem sporu pred delovnim sodiščem, lahko pa zoper delodajalca vložite tudi kazensko ovadbo zaradi kaznivega dejanja kršitve temeljnih pravic delavcev po 196. členu Kazenskega zakonika -1.
 
Dodajmo naj še, da ker je pravica do povračila stroškov prevoza zakonska pravica, je niti pogodba o zaposlitvi, niti kolektivna pogodba za delavca ne moreta urejati manj ugodno.