pravni telefon

POKLIČITE PRAVNIKA NA
090 3213

Vsak dan od 07.00 do 21.00 ure

2,71 €/min za klice iz omrežja Telekom. Za klice iz drugih omrežij ceno določa Vaš operater. Splošni pogoji

  • 95% klicev rešimo takoj
  • večina klicev traja manj kot 3 minute
  • anonimnost zagotovljena
  • 100% strokovnost, v nasprotnem primeru vam strošek klica povrnemo!

Potrebujete pravni nasvet po emailu?Neupravičena odpoved in nadomestilo za brezposelnost

Neupravičena odpoved in nadomestilo za brezposelnost

Delovno pravo |

VPRAŠANJE

Prejel sem odpoved o zaposlitvi iz krivdnih razlogov. Nisem storil kršitve, ki mi jo delodajalec očita in menim, da me je odpustil neupravičeno. Zoper njega nameravam vložiti tudi tožbo, da me vzame nazaj na delo. Glede na to, da je odpoved podana neupravičeno, pa me zanima, ali sem na zavodu za zaposlovanje upravičen do nadomestila za brezposelnost.


ODGOVOR

Spoštovani!

 Ker je odpoved podana iz krivdnih razlogov, žal do nadomestila za brezposelnost na zavodu za zaposlovanje ne boste upravičeni. To žal velja tudi v primeru, če bo sodišče kasneje ugotovilo, da je bila odpoved podana neupravičeno oziroma nezakonito.

Vsekakor se prijavite v evidenco brezposelnih pri zavodu. Ker je bila odpoved podana iz krivdnih razlogov (enako bi veljalo v primeru soglasnega prenehanja delovnega) vam zavod ne bo priznal pravice do nadomestila za brezposelnost, četudi boste zavod seznanili z dejstvom, da ste ali boste zoper delodajalca zaradi nezakonite odpovedi vložili tožbo.

Zavod namreč ne more v naprej prejudicirati kako bo sodišče odločilo v zadevi. V kolikor bo tožbi ugodeno, vas bo moral delodajalec vzeti nazaj na delo in vam (če ste/boste pravilno zastavili tožbeni zahtevek) za nazaj izplačati tudi plačo, prispevke in eventualno odškodnino. Ponovno vas bo lahko odpustil le iz zakonitih razlogov, brez vašega soglasja, krivde ali nesposobnosti torej le iz poslovnih razlogov in v tem primeru boste na zavodu za zaposlovanje upravičeni do nadomestila za brezposelnost.