pravni telefon

POKLIČITE PRAVNIKA NA
090 3213

Vsak dan od 07.00 do 21.00 ure

2,71 €/min za klice iz omrežja Telekom. Za klice iz drugih omrežij ceno določa Vaš operater. Splošni pogoji

  • 95% klicev rešimo takoj
  • večina klicev traja manj kot 3 minute
  • anonimnost zagotovljena
  • 100% strokovnost, v nasprotnem primeru vam strošek klica povrnemo!

Potrebujete pravni nasvet po emailu?Vračilo regresa zaradi predčasne odpovedi

Vračilo regresa zaradi predčasne odpovedi

Delovno pravo |

VPRAŠANJE

Delavcu smo v podjetju že izplačali regres za celotno leto, zaposlen pa je bil le štiri mesece (predčasno smo mu odpovedali pogodbo o zaposlitvi). Ali lahko zahtevamo, da vrne regres in koliko.


ODGOVOR

Spoštovani!

Delodajalec je dolžan delavcu, ki ima pravico do letnega dopusta, izplačati regres za letni dopust najmanj v višini minimalne plače. Če ima delavec pravico do izrabe le sorazmernega dela letnega dopusta, ima pravico le do sorazmernega dela regresa. Ker je v vašem primeru delavcu delovno razmerje prenehalo med koledarskim letom, ima za to koledarsko leto pravico do 1/12 letnega dopusta za vsak mesec zaposlitve, torej 4/12. Delavec je za to koledarsko leto torej upravičen tudi le do 4/12 celotnega regresa.

V kolikor ste mu že izplačali celotni regres, vam je dolžan vrniti 6/12 izplačanega. Svetujemo, da vrnitev zahtevate pisno ter mu tudi postavite rok za vrnitev izplačanega. Po izteku tega roka bo bivši delavec v primeru neplačila v zamudi, s čimer ga boste lahko terjali tudi za zamudne obresti. Sodna pot je primerna v kolikor se z bivšim delavcem ne uspete dogovoriti glede vrnitve preplačila. V kolikor mu zadnje plače še niste izplačali in bi bivši delavec na to pristal, pa z njih lahko sklenete pisni dogovor, po katerem se preplačilo regresa pobota z delavčevo plačo in mu izplačate le razliko plače.