pravni telefon

POKLIČITE PRAVNIKA NA
090 3213

Vsak dan od 07.00 do 21.00 ure

2,71 €/min za klice iz omrežja Telekom. Za klice iz drugih omrežij ceno določa Vaš operater. Splošni pogoji

  • 95% klicev rešimo takoj
  • večina klicev traja manj kot 3 minute
  • anonimnost zagotovljena
  • 100% strokovnost, v nasprotnem primeru vam strošek klica povrnemo!

Potrebujete pravni nasvet po emailu?Letni dopust

Letni dopust

Delovno pravo |

VPRAŠANJE

Pozdravljeni!

Zanima me naslednja informacija- ali je pravilen postopek delodajalca, ko mu zdravniška komisija odredi 4-urno bolniško? Delodajalec nima delovnega mesta za 4 ure, zato mu odredi en dan dopusta (4 ure). Trditev delodajalca je, da se dopust šteje po dnevih in ne po urah, kar zame ni logično, da v primeru, ko ima delavec 30 dni dopusta, je v tem primeru, ko se mu prizna samo 4 ure, ostalo bolniška zelo oškodovan.


ODGOVOR

Pozdravljeni,

Glede na to, da vam je zdravniška komisija odredila, da lahko dnevno delate največ štiri ure, je seveda delodajalec dolžan upoštevati takšna navodila komisije.

Nepravilno je postopanje delodajalca, da vam odredi en dan dopusta in seveda da dnevno delate več kot štiri ure. Nikakor pa vam delodajalec ne sme prostega dneva šteti za dopust, saj za takšno ravnanje ni nobene zakonske podlage.

Pri tem naj še poudarimo, da ima delavec skladno z zakonom o delovnih razmerjih pravico do letnega dopusta, ki ne more biti krajši kot štiri tedne, ne glede na to, ali delate polni delovni čas ali krajši delovni čas od polnega.

Predlagamo vam, da delodajalca opozorite na kršitve in ga pozovete, da jih odpravi.

Upamo, da smo vam odgovorili na vsa vaša vprašanja.Lepo vas pozdravljamo.